Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két ütemben emelik az egészségügyi szakdolgozók bérét, megjelent a határozat


Ápoló védőfelszerelést vesz fel a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én
Ápoló védőfelszerelést vesz fel a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én

A Magyar Közlönyben szerda este megjelent kormányhatározat szerint az első emelést 2023. július 1-jével, a másodikat 2024. március 1-jével hajtják végre. Az orvosok bérét már januártól emelik.

A béremelést a közlönyben megjelent rendelet szerint úgy kell végrehajtani, hogy 2024. március elsejére az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlagalapbér 37 százalékát, hasonlóan az európai orvosi és ápolói átlagbérek arányához.

Az emelésről Rétvári Bence államtitkár a határozat megjelenése előtt azt mondta az MTI-nek, hogy az első ütemben a szakdolgozók béremeléséhez 41,5 milliárd forintot, az egészségügyben dolgozók béremeléséhez 8,4 milliárd forintot biztosít a kormány az Egészségbiztosítási Alapon keresztül.

A béremelés második üteméhez szükséges fedezetet a 2024. évi központi költségvetés során kell biztosítani.

Rétvári bejelentése szerint az orvosok bére már januártól emelkedik 11 százalékkal. Az emelés után egy kezdő orvos bére 687 ezer, míg egy, a pályája közepén járó, 21–25 év gyakorlattal rendelkező orvos bére 1,65 millióra emelkedik. A legtapasztaltabb, negyven éve pályán lévő orvosok bére 2,38 millió forint lesz a januári emelés után.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG