Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb városban zár be a szülészeti osztály orvoshiány miatt


Egy anya kisbabájával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészetén 2020. február 25-én (képünk illusztráció)
Egy anya kisbabájával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészetén 2020. február 25-én (képünk illusztráció)

Szolnok, Mohács, Kalocsa és Sátoraljaújhely után a szentesi kórházban is komoly gondot okoz, hogy nincs elég nőgyógyász, ezért januártól ideiglenesen bezár a szülészeti osztály a 27 ezres városban. Az ellátásra szorulóknak órákat kell utazniuk a legközelebbi szülészetre.

Január elsejétől átmenetileg bezárják a szülészeti és az újszülöttellátási osztályt Szentesen, a Dr. Bugyi István Kórházban – írja a 444.hu. Az ellátást határozatlan időre más kórházakba – a várostól egy óra autóútra lévő Kecskemétre és Szegedre és a félórányira fekvő Hódmezővásárhelyre – helyezik át.

A hivatalos indoklás szerint a szakorvosok hiánya miatt kell a Szentesen és környékén élő terhes nőknek és anyáknak akár órákat utazniuk, ha ellátásra van szükségük. A nőgyógyászat és az egynapos sebészet viszont továbbra is üzemel a kórházban.

A szülészet megmaradásáért több százan küzdöttek, kedvességkampánnyal próbált új szakorvosokat Szentesre csábítani több száz, a Csongrád-Csanád megyei kisvárosban és környékén élő nő – írta korábban a Telex. Internetes oldalakon saját készítésű videókkal, kisbabáik képeivel, versekkel és elismerő mondatokkal köszönték meg a szülészek munkáját, dicsérték az orvosokat és az ápolókat.

November közepén Kalocsán zárt be a szülészet szakorvoshiány miatt, a tervek szerint január végéig – számolt be az RTL Híradó. Itt is órákat kell utazniuk az ellátásra szoruló terhes nőknek. Szolnokon csak bizonyos napokon lehet szülni, a Mohácsi Kórházban teljesen megszűnt a szülészet.

Sátoraljaújhelyen az Erzsébet Kórház nemrég jelentette be, hogy szülészeti-nőgyógyászati osztályán szakorvoshiány miatt nem biztosítható tovább teljeskörűen a fekvőbeteg-ellátás. Hétvégén és ünnepnapokon a páciensek többségét csak a 85 kilométerre lévő Miskolcon fogadják.

Szamosvölgyi Péter fideszes polgármester elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet, és a kormányhoz fordult segítségért.

Pár napja a Szabad Európának nyilatkozott egy állami kórházban dolgozó szülész-nőgyógyász, aki azt mondta, hogy a tavaly májusi határidőig a szülész-nőgyógyász szakorvosok mintegy húsz százaléka nem írta alá a szolgálati jogviszonyt, és azóta nagyjából még egyszer ugyanennyien távoztak az állami egészségügyből. Emiatt a legtöbb kórházban kritikussá vált a helyzet ezeken az osztályokon, olyan kevés szakorvos maradt.

Szerinte ez lehet az egyik oka annak, hogy a kormány olyan rendelettervezetet tett közzé, amely alapján a magánellátásban dolgozó, szakorvosi képzettséggel rendelkező, továbbképzésre kötelezett orvosoknak a gyakorlati továbbképzés igazolásához havonta húsz óra gyakorlati időt kell eltölteniük az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) honlapján szereplő valamelyik állami egészségügyi szolgáltatónál.

XS
SM
MD
LG