Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétezernél is több fertőzött és 28 halott a hétvége járványmérlege


Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház intenzív osztályán 2021. április 2-án.
Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház intenzív osztályán 2021. április 2-án.

Az összesített adatok szerint múlt péntek óta 2.046 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba és 28 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. A szomszédos Szerbiában már egymilliónál is több a regisztrált fertőzött, míg az olaszoknál, ahol a járvány első hulláma drámai pusztítást végzett, sikerült elérni a közösségi immunitást, az emberek 80 százalékát beoltották.

Az aktív fertőzöttek száma Magyarországon 10.143 főre emelkedett, 715 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépen.

Készülnek az influenzaszezonra

Október 15-ig valamennyi háziorvoshoz megérkezik a térítésmentesen kérhető influenza-elleni, hazai gyártású 3Fluart oltás – írta meg először a Népszava. A kormány 1,3 millió adagot biztosít, míg a 3 éven aluliak oltásához négyezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát vásárolt. Október végétől a patikákban recept ellenében elérhető lesz a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája.

Ócsai Lajos az egykori ÁNTSZ járványügyi főorvosa, a lapnak azt mondta, most azért kell jobban félni az influenzától, mert a szervezet természetes ráfertőződéséből egy év kimaradt. Hozzátette, az influenza elleni oltás és a covid elleni vakcina akár egyidejűleg, két különböző karba is beadható.

Szerbiában már egymilliónál is több a regisztrált fertőzött

Szakértők szerint a koronavírus-járvány további terjedését kizárólag oltakozással lehet megállítani. Ha a beoltottak száma eléri az ország lakosságának a 80 százalékát, akkor az emberek visszatérhetnek a régi életükhöz, és nem lesz szükség többé maszkra. Ez az egyik járványügyi szakember szerint Szerbiában leghamarabb a jövő tavasszal várható, mostanáig ugyanis a nagykorú lakosság 54 százalékát oltották be.

Olaszország lazít, de ez nem vonatkozik mindenkire

Olaszországban már elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság: a hatvanmilliós országban már több mint 43 millióan megkapták mind a két oltást koronavírus ellen, amivel sikerült elérni a közösségi immunitást, miközben a lakosság több mint tizenöt százaléka továbbra is elutasítja a vakcinát.

A 12 év feletti olaszok között az átoltottság aránya 80,04 százalék volt. Azokkal együtt akik csak az első adagot vették fel, az arány elérte a 84,6 százalékot.

Olaszországban hétfőtől feloldják a nézőszám korlátozását a mozikban és a színházakban, valamint a sportlétesítményekben is enyhítik az óvintézkedéseket a járványmutatók kedvező alakulásának köszönhetően. Szombaton ugyanakkor erőszakba torkollott az a római tüntetés, amelyen a koronavírus-járvány miatt újonnan bejelentett intézkedések és az oltási kampány ellen tiltakoztak.

Október 15-től Olaszországban védettségi igazolással kell rendelkeznie az állami és a magánszektor munkavállalóinak. Ennek hiányában felfüggeszthetik őket az állásukból bérkifizetés nélkül, de nem bocsáthatják el őket.

Az intézkedés ellen tüntetőket néhol csak gumibotokkal, paprikasprayvel és vízágyúkkal tudták megfékezni a rendőrök.

XS
SM
MD
LG