Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Influenza – Célba talált a kormányzati kommunikáció, csak oltóanyag nincs hozzá


Influenza vakcinát ad be egy egészségügyi dolgozó egy XV. kerületi orvosi rendelőben 2020. január 9-én.
Influenza vakcinát ad be egy egészségügyi dolgozó egy XV. kerületi orvosi rendelőben 2020. január 9-én.

Nőnek a várólisták, akadozik az ellátás, az országos tisztifőorvos türelmet kér és újabb adag vakcinát ígér, a háziorvos dilettantizmust emleget.

"Három ampullám maradt, ez ma el is megy, miközben már 150-en vannak a várólistámon" – mondta Komáromi Zoltán háziorvos, amikor arról kérdeztük, van-e elegendő influenza elleni vakcinája. Hogy mikor kap újabb ampullákat, arról napok óta nem sikerült információhoz jutnia.

"Az ÁNSZT-nél nem tudják, a Nemzeti Népegészségügyi Központnál pedig a telefont sem veszik fel, nem kísérletezem tovább velük" - mondja a XII. kerületben rendelő orvos. Mi is megkerestük kérdéseinkkel az NNK-t, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Orbán Viktor az elsők között

A miniszterelnök szeptember 11-én, a Kossuth rádióban azt mondta, utasította az Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, hogy az influenza elleni oltást minden önként jelentkezőnek ingyenesen biztosítsák. Azóta is folyamatos a kormányzati kommunikáció az oltás fontosságáról és ingyenességéről, a miniszterelnök a közösségi oldalán posztolt arról október közepén, ahogyan beoltatja magát

Csak bátran! - írta a miniszterelnök bejegyzésében, a kurázsi azonban nem elegendő, mostanra ugyanis elfogyott az oltóanyag és Komáromi Zoltán szerint január közepéig nem is lesz.

A DK fővárosi egészségpolitikusa úgy fogalmaz, „ez a dilettantizmus csúcsa, hiszen már tavasszal, a járvány első hullámának idején is beszéltek arról, nem lenne jó, ha az influenzajárvány és a koronavírus egyszerre terhelné meg az egészségügyet". A szakember szerint akkor – áprilisban, májusban - kellett volna legyártatni a szokásos, nagyjából 1 millió 300 ezer adag mellé még egyszer ennyit „vödörbe”, hogy legyen puffer mennyiség, amit csak ampullába kell tölteni, ha elfogy az ampullázott készlet. Ez azonban nem történt meg és augusztus elején leálltak a gépsorok. Októberben újrakezdték a gyártást, de abból a Komáromi Zoltán szerint január közepére lehet csak vakcina.

December közepéig lenne ideális

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője november 2-án az M1-en arról beszélt, hogy januárig, az influenzaszezon magyarországi beköszöntéig, mindenkinek lesz lehetősége beoltatnia magát. Komáromi Zoltán szerint azonban fontos lenne, hogy az emberek még karácsony előtt, lehetőleg december 10-ig beadathassák a vakcinát.

„Két hét kell a védettséghez, tehát az, aki december 10-ig beoltatja magát, karácsonyra, amikor találkozik a rokonokkal, barátokkal, és nem utolsó sorban a januári iskolakezdésre, védettséget szerez." A háziorvos tapasztalatai szerint a januári iskolakezdéstől számítva februárig folyamatosan szokott emelkedni az influenzás megbetegedések száma. Általában február közepén, végén van még egy csúcs és márciusban lecseng a járvány.

A háziorvos azt mondja, október elején kiszórták Budapesten a készlet 90 százalékát, és nem világos, milyen szempontok alapján terítették szét ezt a mennyiséget.

Müller Cecília: a héten újabb szállítmányt osztanak szét

Az országos tisztifőorvos a keddi kormányinfón azt kérte a háziorvosoktól, hogy a kockázati csoportokat vegyék előre az influenzaoltásnál. Azt ígérte, hogy még ezen a héten újabb szállítmány oltóanyagot osztanak ki, ezért türelmet kért. Müller Cecília egy héttel korábban arról is beszélt, hogy a beszerzés folyamatos, de több ország nem szállít, lemondja a megrendelést a bevezetett exporttilalom miatt. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarországon is folyamatos a gyártás.

Legutóbb hétfőn, az Országgyűlésben, napirend után kérdezték ellenzéki képviselők az influenza elleni oltóanyagokról Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát. Ő azt mondta, idén 1,4 millió adag vakcina áll rendelkezésre, ami a tavaly beadatott oltóanyagmennyiség kétszerese, a kormány pedig minden forrást felkutat, hogy további oltóanyagot szerezzen.

XS
SM
MD
LG