Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tarolt a Fidesz, kétharmados győzelem Kenderesen az időközin


A kép illusztráció, Miskolcon készült 2022. április 3-án
A kép illusztráció, Miskolcon készült 2022. április 3-án

Négy településen is időközi önkormányzati választást tartottak hétvégén. Kenderesen, Boldogon és Siójuton a képviselő-testület feloszlása miatt polgármestert és képviselőket választottak, míg Babarcon polgármestert.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kenderesen, ahol 3456-an szerepelnek a választói névjegyzékben, azért kellett időközi választást rendezni, mert a képviselő-testület augusztusban feloszlatta magát.
Négyen indultak a polgármesteri tisztségért, hárman függetlenként, egy jelölt pedig a Fidesz–KDNP színeiben. Utóbbi Barabásné Forgács Edit, akire 1104-en szavaztak, míg a három független jelölt közül Bogdán Péter Szabolcs (korábbi polgármester) 318, Horváth Ferenc József 165, Szabó Csaba tíz szavazatot kapott.

A képviselőket huszonegy jelölt közül – tizenöt független, hat a Fidesz–KDNP jelöltje – választották ki a kenderesiek, mind a hat képviselői helyet a Fidesz–KDNP jelöltje szerezte meg.

A Mohács melletti Babarcon az egyedül, függetlenként induló Hárich Józsefet választották polgármesterré a vasárnapi időközi önkormányzati választáson. Magas volt a részvétel, annak ellenére hogy egyetlen jelölt szerepelt a palettán: a választási iroda adatai szerint Hárich Józsefre 240-en voksoltak érvényesen a település 592 választópolgára közül.

A Somogy megyei Siójuton, ahol korábban szintén feloszlatta magát a testület, a 2019-ben is győztes Balassáné Ujvári Zsuzsanna újrázhat. Ő független jelöltként indult a polgármesteri székért a Siófokhoz közeli településen, ahol az 544 választópolgár közül 230 élt a szavazati jogával.

A Heves megyei Boldogon a település eddigi alpolgármestere, a független Püspöki Istvánné nyerte az időközi polgármester-választást. A hattagú testület mandátumaira 17-en pályáztak, kivétel nélkül függetlenként. A község 2386 választásra jogosult lakója közül 1270-en adták le voksukat.

Készült az MTI felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG