Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétmilliárd dollárral támogatja Svájc Ukrajnát


Ignazio Cassis korábbi svájci elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij Kijevben 2022. október 20-án
Ignazio Cassis korábbi svájci elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij Kijevben 2022. október 20-án

Nagyjából kétmilliárd dollár értékű humanitárius és fejlesztési támogatást nyújt Ukrajnának 2028-ig Svájc, miután az alpesi országot egyre élesebb bírálatok érik, amiért nem segíti megfelelő mértékben az ukrán védekezést.

A berni kormány pénteken megerősítette, hogy a következő öt évben másfél milliárd svájci frankkal növelik a megtámadott ország támogatására fordítandó, már korábban bejelentett háromszázmilliós összeget.

Ennek mintegy harmadát az újjáépítésre szánják, amelynek terén Svájc a jelek szerint próbált élre állni, miután tavaly nyáron nemzetközi konferenciát rendeztek Luganóban a háborút követő rekonstrukció témájában.

Több nyugati állam ugyanakkor erős nyomást gyakorol Svájcra annak érdekében, hogy az ország más területeken is lépjen fel határozottabban, például amiatt is bírálatok érték a berni vezetést, hogy nem engedélyezte svájci gyártású fegyverek és katonai felszerelések továbbadását Ukrajnának.

A svájciak azzal érveltek, hogy az alkotmányukba foglalt semlegesség nemcsak a háborús övezetekbe való fegyverszállítást tiltja, hanem azt is, hogy jóváhagyják a svájci katonai felszerelések küldését más országok számára.

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport nemrég levelet küldött a svájci hatóságoknak, amelyben fellépésre szólították fel őket az Oroszországgal szembeni szankciók erősítése érdekében.

Elemzői becslések szerint 150-200 milliárd frank értékű orosz vagyont tarthatnak svájci bankokban.

Scott Miller, az Egyesült Államok berni nagykövete úgy vélekedett, hogy ötven-százmilliárd frank értékben lehetne orosz vagyont befagyasztani Svájcban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG