Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönbe kerülhet egy állami intézet több volt vezetője egy kétmilliárdos költségvetési csalás miatt


A Fiumei úti sírkert, nemzeti emlékhely és a Nemzeti Örökség Intézete főbejárata a főváros VIII. kerületében, a Fiumei úton
A Fiumei úti sírkert, nemzeti emlékhely és a Nemzeti Örökség Intézete főbejárata a főváros VIII. kerületében, a Fiumei úton

Bilincsben vitték el 2021 tavaszán a Nemzeti Örökség Intézete több munkatársát. A Szabad Európa most megtudta: letöltendő szabadságvesztést kért az ügyészség az állami szervezet két volt vezetőjére és egy munkatársára. Az állami alkalmazottakon kívül további hat vádlottra is hasonló büntetést indítványoztak, a többiekre – többek között pénzmosás vétsége miatt – pénzbírság, cégvezetéstől eltiltás várhat.

Három éven át folyt a nyomozás egy 2,2 milliárdos költségvetési csalás miatt – írtuk korábbi cikkünkben –, többek között a Fiumei úti sírkertet is működtető Nemzeti Örökség Intézeténél (NÖRI) történt bűnügyről. Az esetről elsőként Hadházy Ákos országgyűlési képviselő adott hírt 2021 áprilisában. Ekkor annyi derült ki, hogy néhány héttel korábban letartóztatták a NÖRI vezetőségének több tagját, és több számítógépet lefoglaltak az intézetnél. A Hadházy által működtetett weboldalon (Korrupcióinfó) a képviselő az ügyről azt írta, hogy két és fél milliárdos temetőfenntartási és -karbantartási megrendelésből ötszázmilliót fiktív számlákkal igazolhattak.

Ehhez kapcsolódóan: Három éve folyik a nyomozás egy 2,2 milliárdos költségvetési csalás miatt

A Miniszterelnökség felügyelete alá tartozó Nemzeti Örökség Intézete feladata – a szervezet ismertetője szerint – „a nemzeti emlékezet ápolása, a nemzeti és történelmi emlékhelyek népszerűsítése, műemlékileg védett temetők működtetése és ismertebbé tétele, és az országosan mintegy hatezer síremléket számláló nemzeti sírkert védelme”. A szervezet a Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhely vagyonkezelője, üzemeltetője, a Nemzeti Gyászpark és a hozzá kapcsolódó Nemzeti Gyászpark Látogatóközpont üzemeltetője, a Salgótarjáni utcai zsidó temető vagyonkezelője és üzemeltetője. Az intézet működteti a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságot is, felügyeli a nemzeti és történelmi emlékhelyeket, nemzeti emlékpontokat.

Százmilliós közbeszerzések

Korábbi cikkünk írásakor sem a NÖRI, sem a NAV (ahová a NÖRI irányított minket), sem az intézet felügyeleti szerve, a Miniszterelnökség nem adott információt arról, hogy milyen megbízásokat érintett a költségvetési csalást vizsgáló nyomozás.

A NÖRI szerződéseit az elmúlt évekből korábbi cikkünkben egy táblázatban mutattuk meg, és részletesen írtunk több, megbízást elnyerő cégről.

Hadházy Ákos szerint a főügyész által küldött válasz, a Közbeszerzési Értesítő és a cégadatbázis segítségével egyértelműen beazonosítható, mely megbízásokról (ez és ez) lehetett szó a nyomozás által érintett ügyben. Mindkét tender nyertese a fenti táblázat szerint a NÖRI-től az egyik legnagyobb értékben megbízást kapó cég, a ForLanaFlow Kft.

E cég tulajdonosa és ügyvezetője 2020 februárjáig Császár Anikó volt. 2020 februárjától 2021 márciusáig egy olyan cég volt a kft. tulajdonosa, amely a paksi beruházásnál is megbízást elnyerő ügyvédi iroda (Dentons Réczicza) tulajdonosához, dr. Réczicza Istvánhoz köthető. Megkerestük a ForLanaFlow vezetőit, hogy a véleményüket kérjük az ügyről, de mostanáig nem érkezett válasz az Opten cégadatbázisban is szereplő, hivatalos e-mail-címről.

Az okos parcellakövek az Új köztemető, a Farkasréti temető, a Megyeri úti temető és az Óbudai temető bejáratánál állnak, mellettük pedig információs térképeken is megismerhető a védett sírok temetőn belüli pontos elhelyezkedése.
Az okosparcellaköveken található QR-kódok a NÖRI honlapján a Nemzeti Sírkert azon védett sírjaira mutatnak, amelyek az adott temetkezési helyen találhatók. Ezen keresztül a látogatók megismerhetik a temető védett sírjait és a benne nyugvó emberek életrajzát

Valaki súgott a pályázó cégeknek

A NÖRI- nél feltételezett költségvetési csalás ügyében elkészült a vádirat, de várhatóan csak jövőre kerül sor az első tárgyalásra az ügyben – tájékoztatta a Szabad Európát dr. Kutas Tamás, a Pécsi Járási Ügyészség vezető helyettes ügyésze. Azt is elmondta, hogy összesen 18 vádlottja van az ügynek, amelynek vádiratát szeptember végén nyújtották be.

Az ügyészségi beadvány szerint az I. rendű vádlott, a NÖRI korábbi főigazgatója 2017–2020 között okozott kétmilliárd forint vagyoni hátrányt. A vádlottak közül hárman dolgoztak az állami cégnél, az I., a II. és a IV. rendű vádlott. (A III. rendű vádlott a közbeszerzést elnyerő cég vezetője.)

A NÖRI főigazgatója 2013-tól 2020-ig Radnainé dr. Fogarasi Katalin volt. A költségvetési csalás gyanúja egy 2017–18 ban kiírt közbeszerzési eljárás kapcsán merült fel. Az intézet két további munkatársára, a műszaki igazgatóra és a beruházási referensre is letöltendő szabadságvesztést indítványozott az ügyészség.

Készpénzben vándorolt a túlszámlázott díj

A kifogásolt közbeszerzésnek (temetők karbantartási és fenntartási feladatai) két nyertes pályázója volt. Közülük az egyik esetében találta úgy az ügyészség, hogy valaki súgott nekik az intézettől, milyen pályázatot adjanak be, hogy sikerrel járjanak a közbeszerzésen.

A csalás az ügyészségi indítvány szerint arra épült, hogy a pályázatot elnyerő cég – feltételezhetően a költségvetési intézménnyel való nem hivatalos megállapodás alapján – túlszámlázta az elvégzett feladatokat. Erre az ügyészség szerint az adott lehetőséget, hogy a közbeszerzés kiírása nem volt elég részletes. A túlszámlázó cég „alvállalkozói” nem végezték el a számlázott munkát, valótlan okiratot, hamis teljesítési igazolást állítottak ki. A NÖRI utalással fizetett a megbízást elnyerő cégnek, ahonnan az alvállalkozónak utaltak. E pénz egy részét készpénzben felvették a cégvezetők, majd visszajuttatták a NÖRI érintett vezetőinek és munkatársának. A csalásban részt vevő „alvállalkozó” cégek vezetőit pénzmosással vádolják.

Mindenszentek a Fiumei úti sírkertben
Mindenszentek a Fiumei úti sírkertben

Akár kilenc év börtön lehet a büntetés

Az ügyészség indítványa az ügyben az I., a II., a III. és a IV. rendű és további öt vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztést kér, a többiekre felfüggesztett szabadságvesztést, pénzbüntetést, foglalkozástól, cégvezetéstől való eltiltást.

Ha NÖRI-vezetők beismerik tettüket, négy-öt év börtönbüntetést kaphatnak. Ha nem ismerik el, akár kilenc év szabadságvesztés lehet a büntetésük. Az ügyet a Fővárosi Törvényszék tárgyalja majd.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG