Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétnapos sztrájk a pécsi baptista iskolában – A pedagógusok nyolcvan százaléka nem vette fel a munkát


Sztrájkoló tanárok és mások a pécsi Cserepka iskolába 2022. szeptember 19-én
Sztrájkoló tanárok és mások a pécsi Cserepka iskolába 2022. szeptember 19-én

Kockás ingben érkezett a pedagógusok többsége ma a baptisták által fenntartott pécsi Cserepka iskolába. Kétnapos sztrájkba kezdtek ugyanis a pedagógusok, s mint az összes többi helyen, ahol korábban elégedetlenkedtek és sztrájkoltak, nemcsak a jobb fizetésért, anyagi és erkölcsi megbecsülésért, hanem a jobb és modernebb oktatásért is kiálltak.

Tíz pedagógusból nyolcan munkabeszüntetéssel sztrájkolnak ma és holnap a pécsi Cserepka iskolában (ez az egykori pécsi sportiskola, a Tási, amelynek mai teljes neve Cserepka János Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum).

Az épületre reggel nyolckor kikerült egy SZTRÁJK feliratú molinó. Az iskola vezetése és a fenntartó baptisták tudomásul vették a sztrájkot. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy nincsenek jelen az iskolában a pedagógusok, nem mentek be dolgozni, hiszen a gyermekfelügyeletről gondoskodniuk kell, és ezt vállalták és teszik is. A sztrájk egyelőre figyelmeztető és figyelemfelhívó, ezért csupán kétnapos, a közoktatás helyzetére és a kormányzat részéről az érdemi párbeszéd teljes hiányára szeretnék ráirányítani a közvélemény figyelmét.

Ettől függetlenül a szülők is reagáltak a helyzetre, nagyjából csak minden tizedik gyermek érkezett be az intézménybe, jellemzően általános iskolások és azon belül is alsó tagozatosok, miközben a cserepkás diákok mintegy félezres közösséget alkotnak.

A pedagógusok vállalták, hogy a sajtónak csoportképet állnak az épületre felkerülő molinóval, de azon túl azt kérték, hogy a sajtóhoz eljuttatott közleményüket idézzük csak, abban mindent leírtak, amit kommunikálni kívánnak jelenleg a sztrájkkal kapcsolatban. Abban pedig azt írták, hogy a sztrájkot azért hirdetik meg, hogy felhívják a figyelmet a pedagógusok munkájának, anyagi és társadalmi megbecsülésének hiányára.

„Követeljük, hogy béreinket közelítsék az EU ajánlásának megfelelően a diplomásátlagbér nyolcvan százalékához! Ennek eléréséhez már most tegyenek érdemi lépéseket, ne várjanak 2028-ig! Nem hagyhatjuk, hogy még öt év »ingyenmunkát« várjanak el tőlünk! Garantálják az ezt követő időszakra is a bérek inflációkövetését! Töröljék el a megalázóan alacsony gyakornoki bérezést a pályakezdő kollégák esetében! A túlórákat, mint minden más munkahelyen, fizessék ki!” – fogalmaztak.

A cserepkás közlemény szerint a nagyon alacsony fizetések következtében tehetséges, inspiráló kollégák tucatjai hagyják el a pályát kényszerűségből, akiket ilyen körülmények között végképp lehetetlen pótolni, márpedig ez a közoktatás minőségének további rohamos romlásához vezet. A pedagóguspályát haladéktalanul vonzóbbá kell tenni a fiatalok számára, ennek első lépése az azonnali bérrendezés.

Azt is hangsúlyozták, hogy akciójuk nem irányul kollégáik ellen, nem irányul az iskolájuk vezetősége vagy a fenntartójuk ellen, és főleg nem irányul a tanítványaik ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekednek „egy jobb, szabadabb oktatási rendszerért, emberi és szakmai méltóságunkért, a gyermekeink jövőjéért”.

Kötelességüknek érezték azt is a közlemény szerint, hogy kiállásukkal felhívják a figyelmet az Alaptörvénybe foglalt jogaikra, valamint az oktatásügy kiemelt fontosságára.

„Meggyőződésünk, hogy mostani munkavállalói harcunk sikere az egész magyar társadalom érdekét szolgálja, ezért kérjük mindenki megértését és szolidaritását” – fogalmaz a pécsi Cserepka iskola sztrájkbizottságát alkotó pedagógusok által aláírt közlemény.

Diákok virrasztanak Pécsett az oktatásért

A magyar oktatásban kialakult helyzet miatt és a pedagógusok védelme érdekében egy másik kiállás is lesz hamarosan Pécsett. Szeptember 27-én este 8 órától a pécsi diákközösség szervezésében tartják meg a Virrasztás az oktatásért elnevezésű rendezvényt – írta közleményében az említett diákmozgalom. A pécsi diákközösség ezzel az akcióval szolidaritást vállal a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével is.

Mint írták, a rendezvény mentes a pártpolitikától, közös kezdeményezés a pécsi diáksággal az oktatásért, a tanárokért „és a jövőnkért”. A virrasztás tudomásul vételét kérni fogják a rendőrségtől, az esemény lebonyolítását a TASZ és a Pedagógusok Szakszervezete segíti. A szervezők azt írták, azokat várják a virrasztásra, akiknek fontos az oktatás és akiknek fontos a diákok és a tanárok jövője.

  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG