Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tüntettek a tanárok és a diákok az ország több pontján


Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanárai tiltakoznak Budapesten 2022. szeptember 9-én
Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanárai tiltakoznak Budapesten 2022. szeptember 9-én

A fenyegetések ellenére ismét tüntettek hétfőn a diákok és a tanárok Szombathelyen, Miskolcon és Budakalászon, illetve polgári engedetlenségi akcióba kezdtek két budapesti iskola dolgozói is.

Mint a Népszava írta friss cikkében, szeptember 12-től meghatározott időszakokban tartott gördülő sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az oktatási-nevelési intézményekben, így tiltakozva a törvényileg korlátozott sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló tanárok kormányzati fenyegetése ellen. A felhívás szerint valamennyi részt vevő intézményben ugyanakkor történne a munkabeszüntetés – akár sztrájk, akár polgári engedetlenség. Ehhez A és B tiltakozási heteket határoztak meg: előbbi esetében minden hétfőn, szerdán és pénteken tagadnák meg a munkát, utóbbinál minden kedden és csütörtökön.

Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium tanárai és a velük szimpatizálók fekete ruhába öltözve állják körbe a helyi tankerületi központ épületét, tiltakozva igazgatóhelyettesük, Dezsőfi György felmentése ellen.

A budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolában is élőlánccal tiltakoznak az ellen, hogy a tankerületek elbocsátással fenyegetik a polgári engedetlenségi akcióba kezdő pedagógusokat – jelentette az Eduline.

„Kedves Szülők! Bizonyára sokan értesültek róla, hogy iskolánk öt pedagógusa a héten polgári engedetlenségi akcióban vett részt, kifejezve tiltakozását az oktatásban kialakult tarthatatlan helyzet ellen. Pénteken ez az öt kollégánk a tankerülettől a sajtóban is számtalan helyen megjelent levelet kapta, amelyben lényegében megfenyegetik őket, hogy amennyiben továbbra sem veszik fel a munkát, a tankerület elbocsátja őket. A levelet a tankerület alkalmazottai személyesen kézbesítették az iskolában” – olvasható a nevelőtestület levelében.

A budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában hétfőn nyolc pedagógus polgári engedetlenségi akcióba kezdett, szolidaritásuk kifejezése mellett a tanárhiány, a megalázó bérek és a sztrájkjog ellehetetlenítése ellen is tüntetnek.

Hasonlóan tett az ugyancsak budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum hat tanára is. Az iskola kerítésére kitették „A sztrájk alapjog!” feliratot. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is tiltakoznak a tanárok.

Orbán Viktor a Telex kérdésére azt mondta szombaton a kötcsei piknikre érkezve, hogy a tanárok bérének emelésére akkor kerülhet sor, ha megállapodik a kormány az Európai Unióval a jogállamisági és korrupciós aggályok miatt visszatartott források folyósításáról.

Készült az Eduline, a Népszava és a Telex tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG