Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétszáznál is több halálos áldozat a friss magyar járványadatokban


Lélegeztetett, dializált beteget ápolnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án
Lélegeztetett, dializált beteget ápolnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án

Szerda óta 10.466 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. 218 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország. Ausztriában egy javaslat szerint bírságot kapnának az oltatlanok.

Az újonnan regisztrált fertőzöttekkel a járvány kezdete óta összesen 1.124.726 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 218 beteg, az elhunytak száma 34.931 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 187.795. Kórházban 7450 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 550-en vannak lélegeztetőgépen.

Zajlik a második oltási hét, amikor regisztráció és időpontfoglalás nélkül beoltanak bárkit. A kormányzati járványportál adatai szerint eddig összesen 947 ezren oltatták be magukat, közülük 775 ezren a megerősítő harmadik oltással, és 114 ezer eddig oltatlan döntött úgy, hogy kéri a vakcinát. Az oltási akcióhét december 5-ig, vasárnapig tart.

Ausztriában pénzbüntetés várhat az oltatlanokra

Ausztriában február elsejétől kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást, ez alól csak azok mentesülnek, akik egészségügyi okok miatt nem oltathatják magukat.

Az oltatlanokat akár 7200 euróra (több mint 2,6 millió forintra) is megbüntethetik februártól, és a büntetés fél évente megismételhető lenne – közölte a Euronews a Die Presse nyomán.

A tervezet szerint a kötelező oltás nemcsak az osztrák állampolgárokra, hanem mindenkire vonatkozik, akik állandó lakhellyel rendelkezik Ausztriában.

Nehezen bírja a német egészségügyi rendszer

Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét – közölte az MTI a Der Spiegel hírportál alapján.

A járvány első három hullámában Németország vett át intenzív ellátásra szoruló betegeket több országból, köztük Olaszországból és Franciaországból, Portugáliában pedig német katonaorvosok segítették a helyieket, amikor az év elején túlterhelődött az ellátórendszer. A negyedik hullámban Németország a támogatás viszonzására számíthat – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer ügyvezető védelmi miniszter a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek keddi egyeztetésén.

Franciaország a határvidéken fekvő tartományokból, Baden-Württembergből, Rajna-vidék-Pfalzból és a Saar-vidékről venne át betegeket, Portugália intenzív terápiás szakorvosokat küldene, és Olaszország is kész segíteni – írta a Der Spiegel. Olaszország már vett is át betegeket, egyelőre kettőt, Bajorországból. Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) régióban helyezték el őket.

Németországban nem egységes a járványhelyzet. Az északi és a nyugati tartományokban még bírja a terhelést az ellátórendszer, keleten és délen viszont egyre több kórházban telnek meg az intenzív osztályok.

XS
SM
MD
LG