Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kevesebb az orosz támadás Ukrajna keleti részén, az elemzők új offenzívát jósolnak


Egy férfi eltalált lakóépületek előtt sétál Avgyijivkában 2023. október 17-én
Egy férfi eltalált lakóépületek előtt sétál Avgyijivkában 2023. október 17-én

Oroszország több tucat légicsapást indított Ukrajnában éjjel. Közben a jelek szerint az ország keleti részén, Avgyijivka közelében átrendezi csapatait, hogy megújítsa támadásait a harcok középpontjában álló terület ellen.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara november 2-i napi jelentésében közölte, hogy az előző 24 órában Oroszország ukrán hadállások és „lakott területek” ellen egyaránt hajtott végre rakéta-, légi- és tüzérségi támadásokat.

A vezérkar tájékoztatása szerint az ukrán hadsereg visszaverte az orosz erők támadásait Kupjanszk, Bahmut, Marinszk és Sahtarszk környékén.

Az amerikai székhelyű Study of War (ISW) úgy véli: Moszkva valószínűleg egy újabb, nagymértékben felőrlő jellegű szárazföldi támadásra készül a gyalogság vezetésével az ukrán állások ellen Avgyijivka térségében.

Az ISW tájékoztatása szerint műholdfelvételek tanúsítják, hogy Oroszország több tucat járművet vesztett ebben a hónapban a térséget érő támadások során, ami arra utal, hogy nem tanult korábbi „sikertelen ukrajnai offenzíváiból”.

„A jelenlegi helyzet Avgyijivka közelében azt mutatja, hogy az orosz vezérkar továbbra sem képes befogadni az orosz erők támadásainak korábbi kudarcaiból levont tanulságokat, és továbbadni őket a hadszíntér más haderőcsoportjainak” – közölte az ISW.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy erőkkel drónok fejlesztésébe kezd az ukrán Antonov

Október 28-án a brit katonai hírszerzés arról számolt be, hogy Oroszország csaknem a legnagyobb 2023-as veszteségét szenvedte el az Avgyijivka elleni offenzíva során.

Az ISW megállapításait megelőzően Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán hadsereg főparancsnoka november 1-jén megjelent cikkében azt fejtegette, hogy a háború olyan új szakaszába lép, amely állóháborút és felmorzsoló harcokat is magában foglal.

„Akárcsak az első világháborúban, most is elértük azt a technológiai szintet, amely patthelyzetet hoz magával” – közölte Zaluzsnyij a The Economistnak adott nyilatkozatában.

A tábornok következtetése szerint hatalmas technológiai ugrásra lenne szükség a kitöréshez a holtpontról, ami valószínűleg nem lesz.

„Az egyszerű tény az, hogy mi mindent látunk, amit az ellenség csinál, és ők mindent látnak, amit mi teszünk – mondta. – Ahhoz, hogy kitörhessünk a holtpontról, valami újra van szükségünk.”

XS
SM
MD
LG