Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy erőkkel drónok fejlesztésébe kezd az ukrán Antonov


Ukrán katonák a megsemmisült Antonov An–225-ös előtt a hosztomeli repülőtéren 2022 márciusában
Ukrán katonák a megsemmisült Antonov An–225-ös előtt a hosztomeli repülőtéren 2022 márciusában

A szovjet múltú repülőgépgyár új központot nyitott Ukrajnában, ahol a drónok fejlesztésére fókuszál.

Az Ukroboronprom ukrán állami hadiipari konszern tisztségviselői nyári washingtoni prezentációjukon elmondták, hogy a vállalat a teherszállító gépek gyártása mellett portfóliójának szélesítésén dolgozik.

A pilóta nélküli repülőgépek fontos szerepet játszanak az ukrajnai háborúban. Az Antonov eddig még nem bejelentett tervei illeszkednek a kijevi kormány azon célkitűzéseibe, amelyek keretében az ország globálisan is vezető dróngyártóvá akar válni. Az orosz invázió tavalyi megindítása óta jelentősen nőttek a beruházások a szektorban.

Sem az érintett cég, sem az Ukroboronprom nem reagált egyelőre az üggyel kapcsolatos kérdésekre.

Ehhez kapcsolódóan: A valaha volt legnagyobb drónháború Ukrajnában

Szakemberek szerint a dróngyártás segítheti az Antonov és a hasonló vállalatok fennmaradását azután, hogy fontos vásárlójukat veszítették el Oroszországgal, illetve súlyos károkat szenvedtek az orosz haderő csapásai következtében.

Az Antonov már eddig is gyártott pilóta nélküli repülőgépeket, de az elsődleges fókuszt a teherszállítók jelentették. Jelképes momentum volt, amikor a harcok elején a megszállók megsemmisítették a világ legnagyobb repülőgépének számító Antonov An–225-öst Kijev közelében.

Névtelenséget kérve nyilatkozó források közölték, hogy bár a tehergépek gyártása is folytatódni fog, jelenleg a drónfejlesztés jobban szolgálhatja Ukrajna érdekeit. Az előbbi területen meglévő szakértelem és tapasztalat ráadásul segítheti a nagyobb hatótávolságú eszközök építését.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódik a drónok csatája Oroszország és Ukrajna között

Ukrajna kezdetben erősen függött a külföldi dróngyártóktól, de mára jelentősen megerősítette gyártási kapacitását ezen a téren. A közelmúltban tett nyilatkozatok alapján az országban ma mintegy kétszáz gyártó működik, a hadsereg pedig harminc új hazai modell beszerzéséről írt alá szerződést.

Ugyanakkor az elemzők szerint e társaságok többsége olyan startup, amelyet az utóbbi másfél évben alapítottak, így egyelőre nem rendelkezik megfelelő erőforrásokkal és kapacitásokkal.

Olekszandr Kamisin, az ukrán kabinet stratégiai iparágakért felelős tagja leszögezte: „A védelmi szektor nagyon rövid időn belül az első számúvá fog válni Ukrajnában.”

„Arra kell összpontosítanunk, hogy több fegyvert és lőszert gyártsunk helyben” – tette hozzá.

„Ez már nem megy sehova” – videókapcsolatos drónokkal lövik ki az ellenséget az ukrán pilóták
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:48 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG