Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kézzel kell áthúzni 1,3 millió szavazólapon Szentkirályi Alexandra nevét


Szavazólapok a budapesti ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. épületében 2024. május 22-én
Szavazólapok a budapesti ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. épületében 2024. május 22-én

A választási törvény értelmében már nem gyártják újra a főpolgármesteri szavazólapokat a 23 budapesti kerület számára, ezért a helyi választási bizottságoknak vagy a szavazatszámlálóknak kell áthúzniuk a fideszes Szentkirályi Alexandra nevét visszalépése miatt.

A 24.hu megkeresésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közölte, hogy a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 178. § (3) bekezdése értelmében ha egy, az egyéni szavazólapon szereplő jelölt vagy egy lista a szavazást megelőző 14. nap után, de a szavazás napját megelőzően kiesik – és a szavazólapokat már ezt megelőzően előállították –, e tényről a szavazatszámláló bizottság köteles a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen, valamint szükség szerint szóban tájékoztatni a választópolgárokat.

A kiesett jelölt vagy lista nevét a szavazólapon a szavazás napját megelőzően a helyi választási iroda vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság húzza át – derül ki az NVI válaszából.

A lap kérdésére válaszolva azt is írták: jelen esetben – a fenti jogszabályi hivatkozással összhangban – a főpolgármester-jelölt nevét a 23 budapesti kerület helyi választási irodája húzza át a szavazólapon.

Az ANY Biztonsági Nyomda szerdáig szállította ki a szavazólapokat, jegyzőkönyveket és a szavazási kellékeket fegyveres őrök kíséretében. Összesen több mint tízezerféle szavazólap készült a 3200 településre. Főpolgármesteri szavazólapból összesen 1 millió 364 ezret gyártottak – írja a lap.

Ahogy arról beszámoltunk, visszalépett a főpolgármester-jelötségtől Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje. A Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatja tovább a kampányt. Arra kérte támogatóit, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz–KDNP-listára szavazzanak. A visszalépések bejelentésének határideje egyébként pénteken 16 órakor járt le.

XS
SM
MD
LG