Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ki az a Jevgenyij Prigozsin, aki "Putyin séfjeként" az amerikai választási beavatkozásról beszélt?


A „Putyin séfjeként” ismert férfi rengeteg politikai harcot vív – Szentpétervár megválasztott vezetőjétől kezdve az orosz védelmi minisztérium embereiig bezárólag mindenkivel
A „Putyin séfjeként” ismert férfi rengeteg politikai harcot vív – Szentpétervár megválasztott vezetőjétől kezdve az orosz védelmi minisztérium embereiig bezárólag mindenkivel

Egy közösségi média bejegyzésben hétfőn elismerte, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, és ezt a gyakorlatot azóta is folytatja. Mint fogalmazott, „hajszálpontos operációval egyszerre távolítjuk el mindkét vesét és a májat”. Putyin elnök erős embere otthon sem kíméli ellenfeleit, Oroszország második legnagyobb városának megválasztott vezetője egy csaló - sugallta korábban cége, a szentpétervári Concord Catering and Management sajtónyilatkozata.

Az ügyészeknek ki kellene vizsgálniuk „azt a lehetséges tényt, hogy Alekszandr Beglov kormányzó szervezett bűnözői közösséget hozott létre Szentpétervár területén az állami költségvetés kifosztása és a környezetébe tartozó korrupt tisztviselők meggazdagodása érdekében” – áll a cég országos főügyészségnek címzett október 31-i közleményében.

Az orosz politika és az üzleti élet találkozásának gyakran harcias színterén az ilyen jellegű vádak normális esetben szokásos üzletmenetnek minősülnének.

De az üzletember, aki a rágalomhadjáratot indította a nagyhatalmú választott vezető ellen, Jevgenyij Prigozsin mágnás, akinek hatalmas vagyona a Kreml vendéglátóipari szerződéseiből származik, és aki hírnevét Oroszország leghíresebb magánzsoldoscége a Wagner, valamint a legismertebb trollgyár tulajdonlása révén érdemelte ki.

Prigozsin és Beglov viszálykodása több évre nyúlik vissza. A legutóbbi forduló akkor következett be, amikor Prigozsin még inkább az orosz politika reflektorfényébe került, különösen az ukrajnai háború alakulása kapcsán.

Prigozsin volt az egyik legélesebb kritikusa az orosz parancsnokok hozzáállásának az invázióhoz, amely sokak szerint nyolc hónap elteltével már megfeneklett. Arról nem is beszélve, hogy az orosz törvények szerint jelenleg illegális a fegyveres erők kritizálása vagy „lejáratása”, illetve a magánzsoldoscégek tulajdonlása vagy működtetése.

„Elég nyilvánvalónak tűnik, hogy Prigozsin ezt a pillanatot találta alkalmasnak arra, hogy növelje ismertségét – fejtette ki Candace Rondeaux, a washingtoni New America Foundation kutatója és a Decoding The Wagner Group című, 2019-es jelentés szerzője. – Ő nem más, mint egy opportunista. Ezt mutatja karrierje, de azt is tükrözi, hogy bármilyen, a háborút támogató tevékenységért jutalom járhat.”

„Most van igazán a csúcson, politikai hatalmának és befolyásának csúcsán – mondta a Szabad Európának –, mert a háború e szakaszának jellege lehetővé tette számára, hogy beleélje magát a haramiaállam kapitányának szerepébe.”

Andrej Kolesznyikov orosz politikai szakértő, a washingtoni székhelyű Carnegie Endowment for International Peace vezető munkatársa párhuzamot vont Grigorij Raszputyinnal, a misztikus szerzetessel, aki a tízes években Oroszország utolsó cárjának családja felett bírt hatalmas befolyással.

Prigozsin (balra) és Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök (középen) egy külföldi tudósokkal és újságírókkal tartott vacsorán Moszkva külvárosában 2011 novemberében
Prigozsin (balra) és Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök (középen) egy külföldi tudósokkal és újságírókkal tartott vacsorán Moszkva külvárosában 2011 novemberében

„Befolyását tekintve – legalábbis a nyilvánosság előtt – kezd hasonlítani Raszputyinra II. Miklós udvarában – mondta Kolesznyikov a Jelenidőnek, a Szabad Európa és az Amerika Hangja közös, orosz nyelvű műsorának. – Természetesen most sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon ez az ember lehet-e mondjuk a következő elnökjelölt vagy a politika legmagasabb szféráiba bejutó figura, aki mindenkit lekönyököl, aki közeledik hozzá.”

„Én magam tisztítottam meg a régi fegyvereket”

Bár Prigozsin étteremtulajdonosként és vendéglátósként kezdte pályafutását szülővárosában, Szentpétervárott, anyagi sikereket csak akkor kezdett elérni, amikor a Kreml élelmiszer-ellátását biztosító szerződéseket kötöttek vele. Számos más kapcsolódó vállalat viseli a Concord nevet.

A Wagner pontos eredetét eközben rejtély övezi, de az orosz hírekkel foglalkozó riporterek és kutatók, mint Rondeaux, azt állítják, hogy a vállalat egy olyan magán biztonsági céghálózatból alakult ki, amelyet az orosz különleges erők egykori katonái vezettek.

A csoport katonái vélhetően az ukrajnai Donbászban harcoltak, miután 2014-ben kitört az oroszok által szított háború.

Videó: A „Putyin séfjeként” ismert üzletember mostanra „kedvet kapott a véres üzlethez” – állítja a foglyok jogaiért küzdő egyik vezető orosz aktivista. Olga Romanova elmondta, hogy legalább három börtönből kapott beszámolókat megbízható raboktól. Azt mondják, hogy a Kremlhez kötődő üzletember, Jevgenyij Prigozsin személyesen látogatott meg elítélteket, hogy zsoldosokat toborozzon az ukrajnai harcokhoz.

'Business In Blood': New Reports Of 'Putin's Chef' Trawling Jails For Mercenaries
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:33 0:00

Miután pedig a Kreml 2015-ben nagyszabású beavatkozást rendelt el Szíriában, hogy megerősítse Bassár el-Aszad szíriai diktátor megszorult rezsimjét, a Wagner katonái kaptak olyan feladatokat, hogy gondoskodjanak a diplomaták biztonságáról, olaj- és gázipari létesítményeket őrizzenek és helyi milíciákat képezzenek ki.

Emellett kegyetlen brutalitásuk miatt szereztek további, kétes hírnevet. A Wagner-zsoldosokról a Közép-afrikai Köztársaságból is érkeztek jelentések gyémántok és más értékes ásványi anyagok bányászatát és exportját biztosító műveletek kapcsán.

Orosz újságírók egy Dmitrij Utkin nevű volt orosz katonai hírszerző katonát azonosítottak a Wagner vezetőjeként; Utkin 2016-ban részt vett egy nagyszabású Kreml-ünnepségen.

Az, hogy Prigozsin a tulajdonosa a Wagner-csoportnak, évek óta nyílt titok volt Oroszországban és határain túl is. Szeptemberben ezt meg is erősítette.

„Én magam tisztítottam meg a régi fegyvereket. Magam válogattam ki a golyóálló mellényeket és találtam meg a szakembereket, akik segítettek ebben – mondta szeptember 26-án a Concord Management and Consulting által a VK közösségi hálózaton közzétett nyilatkozatában. – 2014. május 1-jén született meg a hazafiak csoportja, amely később a Wagner nevet kapta.”

Nemcsak kardot ragadott, de tollat is – a trollfarm pénzelésével

A másik Prigozsin által finanszírozott cég, amelynek eredetét rejtély övezi, a szentpétervári székhelyű Internet Research Agency. Az „orosz trollgyárnak” nevezett cég arra szakosodott, hogy hamis online fiókokat hozzon létre a Facebookon és más közösségi oldalakon, valamint dezinformációt és propagandát terjesszen. Érintett volt a 2016-os amerikai elnökválasztásokba történő beavatkozást célzó összeesküvésben.

Két évvel később egy amerikai esküdtszék vádat emelt Prigozsin és tizenkét további orosz személy, valamint az Internet Research Agency ellen. Az FBI tavaly feltette őt a legkeresettebb személyek listájára.

Miután Vlagyimir Putyin elnök februárban elrendelte Ukrajna invázióját, a Wagner zsoldosai is ott voltak a többi irreguláris egység között, amelyek a reguláris orosz erők mellett harcoltak. A Wagner harcosai központi szerepet játszottak Mariupol kikötőváros és a Luhanszk környéki Szeverodonyeck városának elfoglalásában, és a jelentések szerint részt vesznek a folyamatban lévő támadásban a donyecki területen található Bahmut ellen.

A nyár folyamán, amikor elkezdtek szaporodni a jelek, hogy kezd kifulladni az oroszok háborúja, egyre több orosz katonai blogger adott hangot csalódottságának a parancsnokokkal szemben és a Kreml vonakodásával kapcsolatban, hogy nem volt hajlandó általános mozgósítást elrendelni vagy egyszerűen csak több embert harcba küldeni.

Még inkább belevetette magát a háború támogatásába

Prigozsin szeptemberben saját kezébe vette a harcoló állomány növelését célzó erőfeszítéseket. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson felbukkant egy videó, amelyen egy vidéki börtönben lehet látni, amint elítélteknek korai szabadulást ígér, ha jelentkeznek egy hat hónapos ukrajnai szolgálatra.

A háborúval szembeni kritika azután vált hangossá, hogy ősz elején az ukrán erők területeket foglaltak vissza az északkeleti Harkiv régióban, és sikeresen nyomultak előre az orosz csapatok ellen a déli Herszon régióban.

A zajongók közt volt Prigozsin és Ramzan Kadirov csecsen vezető, akik a háborús erőfeszítések jelentős fokozására és lényeges változásokra szólítottak fel az orosz katonai vezetésben.

„Küldjétek az összes rohadékot mezítláb, géppisztollyal a frontra” – mondta Prigozsin egy nyilatkozatban, amelyet cége a harkivi visszavonulást követően adott ki.

Október 29-én az egyik tábornokot, akit a harkivi orosz visszavonulás után becsméreltek – Alekszandr Lapin vezérezredest – a jelentések szerint eltávolították.

Három héttel korábban a szétzilált ukrajnai parancsnoki struktúra átrendezésére Putyin új általános főparancsnokot nevezett ki: Szergej Szurovikin tábornokot, aki ezután rakéták, bombák és drónok sortüzét indította el ukrajnai polgári célpontok ellen.

Szurovikin, akinek kinevezését Prigozsin és a hadsereg eddigi hadviselésének más kritikusai üdvözölték, korábban Szíriában volt a legfőbb orosz katonai parancsnok – abban az időben, amikor a Wagner erői aktív szerepet játszottak a harcmezőn és azon kívül is. „Szurovikin volt az, aki biztosította Prigozsin számára a mozgásteret, hogy azzá válhasson, aki” – állítja Rondeaux.

Sérelmi harc

Prigozsin és Beglov harca nem új keletű, valószínűleg 2018-ra nyúlik vissza, amikor Beglovot Szentpétervár kormányzójának nevezték ki, majd a következő évben megnyerte a választást a tisztségért. A Novaja Gazeta Europe szerint a konfliktus Beglov választási kampányának finanszírozása, valamint egy Finn-öböl menti ingatlanfejlesztés miatti nézeteltérésre vezethető vissza.

Prigozsin állt egy Beglovot kigúnyoló videósorozat mögött is, amelyben a népszerű punk-rock zenekar, a Leningrád frontembere szerepelt.

A Jevgenyij Prigozsin nevéhez kötődő Wagner Központ a 2022-es szentpétervári megnyitó előtt
A Jevgenyij Prigozsin nevéhez kötődő Wagner Központ a 2022-es szentpétervári megnyitó előtt

Szeptemberben egy másik, Prigozsinhoz kötődő szervezet, amely veteránok érdekvédelmi csoportjaként határozza meg magát, felszólította a nemzeti nyomozó bizottságot, hogy vizsgálja meg, hogyan vezették a szentpétervári tisztviselők az ukrajnai csapatok létszámának növelését célzó mozgósítási kampányt. A csoport azt is pedzegette, hogy Beglov rokonai esetleg megpróbálták megúszni a behívót.

A legutóbbi rágalomhadjárat időzítése azonban még szerencsésebb. A Novaja Gazeta Europe leszámolásnak és szenzációnak nevezte. A szentpétervári Vesztnyik újság Prigozsin népszerűségét „egekbe szökőnek” írta le.

Ugyanazon a napon, amikor Prigozsin vizsgálat indítását követelte, bejelentette egy új üzleti központ megnyitását Szentpéterváron, amely a Wagner Központ nevet kapta.

Feltörekvő politikai csillag?

Az, hogy sikerül-e Prigozsinnak politikai karriert csinálnia feltörekvő csillagából, még nyitott kérdés. „Ha Prigozsin számára van valamilyen járható út, hogy politikussá váljon, akkor az Szentpéterváron keresztül vezet – mondta Rondeaux. – Nem Moszkván vagy valahol az Urálon keresztül.”

„Szerintem arra számít, hogy megjutalmazzák. Nincs szüksége pénzre. Valószínűleg nagyobb politikai tekintélyt és befolyást szeretne” – mondta.

„Politikai erőként építi fel magát, népszerűségét és a Wagnerhez való kötődését arra használja, hogy elit körökben kritizálja ellenfeleit és intézményesítse tekintélyét”áll a washingtoni székhelyű Institute for the Study of War e heti jelentésében.

Prigozsin, akit cégén keresztül nem sikerült azonnal elérni kommentárért, a szentpétervári Vesztnyiknek is adott interjút, amelyben politikai törekvéseiről kérdezték.

„Ami a megnövekedett népszerűségemet illeti, én nem törekszem népszerűségre – idézték. – Az én feladatom a hazám iránti kötelességem teljesítése, és nem tervezem, hogy politikai pártot alapítok, nem is beszélve a politikai szerepvállalásról.”

Prigozsin politikai befolyása a Kremlben szintén nyitott kérdés. A pályafutását figyelemmel kísérő elemzők rámutatnak, hogy befolyásos támogatói vannak – amit oroszul krisának (tetőnek) hívnak –, akik lehetővé tették számára, hogy sikeresen növelje vállalkozásait és kéz a kézben dolgozzon az orosz katonai struktúrákkal.

„Azt hiszem, Prigozsin arra számít, hogy megjutalmazzák. Nincs szüksége pénzre. Most valószínűleg nagyobb politikai tekintélyt és befolyást szeretne” – mondja Candace Rondeaux, a New America Foundation kutatója
„Azt hiszem, Prigozsin arra számít, hogy megjutalmazzák. Nincs szüksége pénzre. Most valószínűleg nagyobb politikai tekintélyt és befolyást szeretne” – mondja Candace Rondeaux, a New America Foundation kutatója

Az Ukrajna ellen folytatott háború vezetésével kapcsolatos kritikája pozitív visszajelzést kapott az orosz nacionalista és katonai-biztonsági körökben.

A The Washington Post szerint Prigozsin közvetlenül Putyinnak panaszkodott a háború vezetésére. Az orosz elnökkel folytatott bizalmas beszélgetései bekerültek az amerikai hírszerzési tájékoztatókba.

„Ütközőpályán vannak – mondta Kolesznyikov a Jelenidőnek. – Prigozsin egyértelműen nagyon hataloméhes. Nagyon kemény ember, és sok tekintetben kegyetlen. Egy ördög negatív karizmájával rendelkezik, és bizonyos értelemben ez a karizma felveheti a versenyt Putyinéval.”

„De Putyinnak most ebben a minőségében, ebben a formában van szüksége rá. Egyre több és több hatalmat ad Prigozsinnak, és különféle funkciókat bíz rá” – fejtette ki.

A „Séf” merészségét mutatja, hogy a héten meglepő megjegyzést engedett meg magának a démonizált Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről: „erős és magabiztos, pragmatikus vezetőnek” nevezte, aki „jó fej”. Azzal érvelt, hogy az tud győzni, aki tiszteli az ellenségét.

Szöveg: Mike Eckel.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG