Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ki volt az-Zavahiri, és miért ölte meg az USA?


Az-Zavahiri – balra – sajtókonferenciát tart Oszáma bin Ládennel Afganisztánban 1998-ban
Az-Zavahiri – balra – sajtókonferenciát tart Oszáma bin Ládennel Afganisztánban 1998-ban

A hétvégén Afganisztánban amerikai dróntámadás végzett Ajmán az-Zavahirivel, aki segítette Oszáma bin Ládent a 2001. szeptember 11-i támadások kitervelésében, és jelentős szerepet játszott az al-Káida túlélésében és terjeszkedésében a rákövetkező években.

Joe Biden elnök azt mondta: az-Zavahiri megtalálásával és levadászásával az Egyesült Államok azt biztosítja, hogy a tálibok uralma alatt álló Afganisztán soha többé ne lehessen olyan támaszpont, ahonnét a világ többi része ellen követnek el támadást, mint volt 2001-ben.

Vessünk egy pillantás az al-Káida vezetőjére, akinek az Amerikát és nemzetközi kapcsolatait sok tekintetben megváltoztató öngyilkos támadások után 21 évig sikerült elkerülnie, hogy az Egyesült Államok kezére kerüljön.

Ki volt Ajmán az-Zavahiri?

Azok, akik átélték a szeptember 11-i merényleteket, nem biztos, hogy emlékeznek az-Zavahiri nevére, de sokan ismerik az arcát több mint két évtizeddel ezelőttről: szemüveges, mosolygó férfi, aki a képeken mindig bin Láden mellett tűnik fel, miután ők ketten szervezték meg az Egyesült Államok elleni támadást.

Az egyiptomi az-Zavahiri 1951. június 19-én született rendezett családban Kairó egyik parkosított, álmos külvárosában. Gyerekkorától kezdve fontos volt neki a vallás, elmerült a szunnita iszlám újjászületését szorgalmazó mozgalom egyik erőszakos ágában, amely Egyiptom és más arab országok kormányait a keményvonalas iszlám uralmával akarta felváltani.

Az-Zavahiri fiatalon szemsebészként dolgozott, de bebarangolta Közép-Ázsiát és a Közel-Keletet is, tanúja volt az afgánok háborújának a szovjet megszállók ellen. Találkozott a fiatal, szaúdi Oszáma bin Ládennel és más arab fegyveresekkel, akik azért gyűltek egybe, hogy kiűzzék a szovjet csapatokat Afganisztánból.

Egyike volt annak a több száz fegyveresnek, akiket elfogtak és megkínoztak az egyiptomi börtönökben, miután az iszlám fundamentalisták 1981-ben meggyilkolták Anvar Szadat elnököt. Életrajzírók szerint az élmény tovább radikalizálta. Hét évvel később az-Zavahiri ott volt, amikor bin Láden megalapította az al-Káidát.

Az-Zavahiri egyesítette saját egyiptomi fegyveres csoportját az al-Káidával. Olyan szervezési készségeket és tapasztalatokat hozott az al-Káidába, amelyeket Egyiptomban tökéletesítettek a föld alatt, hogy kikerüljék az egyiptomi hírszerzést. Ezek lehetővé tette az al-Káidának, hogy követői sejteket szervezzenek és lecsaphassanak bárhol a világon.

Miért volt oly fontos az-Zavahiri?

Miután az évek során csendben összeverbuválták az öngyilkos támadókat, megteremtették a pénzügyi fedezetet és kitervelték a szeptember 11-i támadásokat, al-Zavahiri és helytartói gondoskodtak arról, hogy az al-Káida túlélje a globális hajtóvadászatot, majd újra támadásba lendüljön.

A 9/11 után a bujkáló az-Zavahiri újjáépítette az al-Káida vezetését az afgán–pakisztáni határtérségben, és ő volt az iraki, az ázsiai, a jemeni és más szervezetek legfelsőbb vezetője. A közeli és távoli ellenségek célba vétele volt a hitvallása az al-Káidának, amely szeptember 11-e után éveken át szüntelenül támadásokat hajtott végre: Balin, Mombasában, Rijádban, Jakartában, Isztambulban, Madridban, Londonban és másutt. A 2005-ös londoni támadások, amelyekben 52 ember vesztette életét, az al-Káida utolsó pusztító akciói közé tartoztak Nyugaton, mivel az Egyesült Államok és mások dróntámadásai, terrorellenes rajtaütései és rakétái megtizedelték az al-Káidához kötődő harcosokat és szétzúzták a hálózat egyes részeit.

Hogyan végeztek vele?

Vasárnap napkelte környékén az-Zavahiri kiment az erkélyre egy kabuli házban. Kint sétálgatott, ahogy az amerikai hírszerzés szerint gyakran tette. Ezen a napon egy amerikai drón két Hellfire rakétát lőtt ki az al-Káida vezetőjére, amikor egy helyben állt – közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők.

Elemzők szerint már egy ideje széles körben gyanították, hogy az-Zavahiri Afganisztánban van. Az amerikai tisztviselők idén megtudták, hogy a felesége és más családtagjai a közelmúltban védett házba költöztek Kabulban. Az-Zavahiri rövidesen követte őket – mondták a kormányzat vezető tisztviselői.

Ezután az Egyesült Államok legmagasabb rangú vezetőinek és magának Biden elnöknek a bevonásával hónapokat töltöttek azzal, hogy a legnagyobb gonddal megerősítsék a személyazonosságát – és azt a végzetes szokását, hogy egyedül álldogál mindig ugyanazon az erkélyen –, és megtervezték a légicsapást.

Mit jelent az-Zavahiri meggyilkolása az al-Káida számára?

Ez attól függ, hogy az al-Káida melyik helytartója lesz az utód. A több évtizedes amerikai és más támadások után a merítés elég kicsi. Ali Soufan al-Káida-szakértő egy Szaif al-Adl nevű egyiptomit valószínűsít, akitől retteghet a Nyugat az al-Káidán belüli nagy tekintélye, tapasztalata és a karizmájában rejlő lehetőségek miatt, amelyekkel visszacsábíthatja az al-Káidába a más csoportokba távozó, egykori tagokat.

Az al-Káida azonban összességében most utódlási válsággal és bizonytalan jövővel néz szembe. Beleértve a versengést az agresszív, feltörekvő, szélsőséges csoportokkal, amelyek szeptember 11-e után jöttek létre, és Afganisztánban is jelen vannak.

Charles Lister, az erőszakos, szélsőséges hálózatok másik szakértője az-Zavahiri megölése után azt írta, hogy a közel-keleti, afrikai és dél-ázsiai konfliktusok természete és terjedése napjainkban inkább a lokális, mintsem a globális dzsihadista szervezeteknek kedvez.

Az al-Káida következő vezetőjének be kell bizonyítania fontosságát „az önbizalomra ébredt leánycsoportok előtt, amelyek késznek mutatkoznak ellenállni egy központi vezetésnek, amelyről úgy gondolják, hogy nem ismeri a több ezer kilométerrel távolabbi konfliktusok realitásait” – írta Lister.

Tudták a tálibok, hogy az-Zavahiri Afganisztánban van?

Kétségtelenül – közölték amerikai tisztviselők. Hétfőn nem volt világos, mennyi ideje tartózkodott az-Zavahiri Afganisztánban, de a jelenlétéről már egy ideje széles körben terjedt a szóbeszéd – mondta Asfandyar Mir, az Egyesült Államok Békeintézetének közép-ázsiai szakértője. Ezen túlmenően a ház, ahol az-Zavahiri a családjával lakott, Szárádzsuddin Hakkáni magas rangú tálib vezető egyik fő szárnysegédjének a tulajdonában áll az amerikai hírszerzés egyik magas rangú tisztviselője szerint.

Előfordulhat, hogy a tálibok közül valaki pénzért feladta az-Zavahirit és családját amerikai vagy más külföldi érdekeltségeknek. De egy tálib kormány fogadta be a kilencvenes évek közepén az al-Káida vezetőit, és tette lehetővé számukra, hogy kiterveljék a szeptember 11-i merényleteket, előidézve ezzel az Egyesült Államok vezette afganisztáni háborút. Az, hogy az-Zavahiri Afganisztán fővárosában halt meg, tovább táplálja azt a korábbi nyugati aggodalmat, miszerint a tálibok az Egyesült Államok kivonulása nyomán ismét otthont adnak fegyveres szélsőséges szervezeteknek Afganisztánban.

Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG