Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Autóbalesetben meghalt a Mohamed-gúnyrajzairól ismertté vált svéd karikaturista


Lars Vilks a dán Szabad Sajtó Társaság díjátadóján Koppenhágában 2015. március 14-én
Lars Vilks a dán Szabad Sajtó Társaság díjátadóján Koppenhágában 2015. március 14-én

Autóbalesetben meghalt Lars Vilks svéd karikaturista, akit különböző iszlamista csoportok számos alkalommal halálosan megfenyegettek Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzai miatt.

A 75 éves férfi két civil ruhás rendőrrel utazott abban az autóban, amely vasárnap este összeütközött egy kamionnal Svédország déli részén. A baleset körülményeit vizsgálják.

A karikaturista már hosszú évek óta rendőri védelem alatt áll, amióta egy helyi lap 2007-ben lehozta a Mohamedet kutyatesttel ábrázoló rajzsorozatát, aminek nyomán számtalan halálos fenyegetést kapott.

Az iszlám a kutyát tisztátalan állatnak tekinti, a vallási törvények pedig egyébként is ellenzik a próféta bármilyen ábrázolását.

„Házi őrizet”

Vilks egy kilenc évvel ezelőtti interjújában azt mondta a Szabad Európa Rádiónak, hogy lényegében „házi őrizetben” kell élnie saját biztonsága érdekében. „Bizonyos tekintetben a világ alkotta ezt, nem az én kínzó érdeklődésem az iszlám iránt. Foglalkozni kezdtem a szólásszabadság és a vallás kapcsolatának kérdésével, és itt kötöttem ki” – jelentette ki.

A botrány kirobbanásáig a művész jórészt ismeretlen volt Svédországon kívül. A szóban forgó karikatúrák közlése után az al-Káida nevű terrorszervezet vérdíjat tűzött ki a fejére, amelyet követően megpróbálták felgyújtani a házát, illetve egy nőt az Egyesült Államokban is letartóztattak, amiért merényletet tervezett ellene.

Vilks volt az egyik célpontja annak a fegyveres támadásnak is, amelyet egy palesztin származású, dán állampolgárságú támadó követett el 2015-ben Koppenhágában. A támadó először egy kulturális központ ablakán lőtt be, ahol éppen Vilks tartott előadást a véleménynyilvánítás szabadságáról. Testőrei elrántották, de egy másik férfi meghalt, három rendőr pedig megsebesült. A merénylő elmenekült, majd pár órával később egy zsinagógánál is tüzet nyitott, ott egy fiatal biztonsági őrt gyilkolt meg, és két rendőrt megsebesített. A támadót másnap reggel agyonlőtték a rendőrök.

Készült az AP és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG