Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiakadtak Brüsszelben, trollkodásnak tartják a magyar uniós elnökség MEGA-ját


Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a magyar elnökséget bemutató sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2024. június 18-án
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a magyar elnökséget bemutató sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2024. június 18-án

„Provokatív”, „Trump populizmusát hozza be az európai politikába” – ilyen és hasonló véleményeket hallott munkatársunk Brüsszelben uniós tisztviselőktől a magyar uniós elnökség szlogenje, a Tegyük naggyá Európát hallatán, amely Donald Trump korábbi jelmondatára, a Tegyük naggyá Amerikát-ra utal. Igaz, van, aki csak nevet az egészen.

A héten mutatta be Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter a július 1-jével induló magyar uniós elnökség programját. Mint megírtuk, a bejelentések alapján a kormány nyugodt, tartalmi jellegű elnökséget szeretne – éppen úgy, ahogy korábban jeleztük. Ennek persze önmagában nem kellene hírnek lennie, de mivel Orbán Viktor és a magyar kormány már évek óta szisztematikusan az EU-t és vezetőit súlyosan dehonesztáló kommunikációra építi a politikáját (Orbán Viktor legutóbb már arról beszélt a közrádióban, hogy „a brüsszeliek sunyik”, az EU pedig egy „nyálkás, meztelencsigaszerű közeg”), sokan tartottak attól, hogy a kormány valójában trollkodásra használja majd a mandátumát.

Ez nem is marad el teljesen. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a magyar uniós elnökség szlogenje a Make Europe Great Again, vagyis Tegyük naggyá Európát lesz, ami egyértelműen Donald Trump választási szlogenjére utal; az Make America Great Again (Tegyük naggyá Amerikát) volt. A szlogenből képzett betűszó önálló szerepet is kapott Trump kampányában, támogatói előszeretettel viselnek azóta is MAGA feliratú sapkát, pólót.

Csak annak látszik?

A sajtótájékoztatón Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, az elnökség lebonyolításáért felelős kormánybiztos tagadta, hogy bármilyen összefüggés lenne a két szlogen között; ezt ugyanakkor maga Orbán Viktor teremtette meg még februári évértékelőjében. A miniszterelnök a Várkert Bazárban (ez lesz egyébként az uniós rendezvények fő helyszíne is) említette először a magyar elnökség kapcsán a Make Europe Great Againt, és míg Trumpot „MAGA-elnöknek”, saját magát „MEGA-kormányfőnek” nevezte. (Még egy rossz nyelvi poént is elsütött a közönség soraiban ülő Mága Zoltánnal kapcsolatban.)

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor évértékelője: „Abcúg, Brüsszel, éljen Európa!”

A jelek szerint azonban már így is sikerült a trollkodás – ha ez volt a cél a szlogennel. A Szabad Európa tapasztalatai alapján ugyanis Brüsszelben, az európai csúcsintézményekben nem arról beszélnek, milyen lesz tartalmilag a magyar elnökség, inkább a MEGA a téma. „Nem szóltak előre erről, igaz, nem is szokás. Persze már ismerjük a magyar kormányt, nem vagyunk hülyék, tudjuk, miről szól ez az egész: trollkodás lényeges szakpolitikák nélkül” – fogalmazott az Európai Tanács egyik tisztviselője.

Sejthették volna

Egy európai parlamenti forrásunk szerint „hihetetlen. Valójában mindenkit sokkolt egy kicsit. De persze sejthettük volna: klasszikus orbáni technika.” Egy másikuk azt mondta: „Szinte hallom, ahogy most Budapesten röhögnek ezen.” A harmadik arról beszélt: amikor először hallotta a MEGA-t Orbán Viktor szájából, azt hitte, az egész csupán egy vicc, de aztán látta, hogy a kormányfő onnantól szisztematikusan erre kezdte építeni az EU-val kapcsolatos megszólalásait. „Ezzel behozza a trumpi populizmust az európai politikába. Az a szerencsénk, hogy Orbán korántsem olyan befolyásos, mint amilyennek mutatja magát.”

Ehhez kapcsolódóan: Kétszer is a Puskás Arénába viszi a kormány az EU csúcsvezetőit

Érdekes, hogy egy forrásunk szerint a Várkert Bazárban elhangzott MAGA–MEGA párhuzam eljutott Brüsszelbe. Több bizottsági vezető viccelődött is arról, hogy majd ennek jegyében zajlik a magyar elnökség – de akkor még senki nem gondolta komolyan. Volt, aki úgy kommentálta a MEGA-t, hogy leesett az álla, amikor meghallotta, egy keleti tagállam képviselője szerint viszont „Orbán tényleg viccet akar csinálni az egészből, ezért nem is kellene komolyan venni, csak nevetni rajta”.

Egyrészt, másrészt

Hunyadi Bulcsú, a Political Capital munkatársa szerint a szlogen jól szimbolizálja a Fidesz hozzáállását az EU-elnökséghez: míg egyik oldalról az ügyek csendes menedzselésére készülnek, igyekeznek majd szimbolikus fricskákkal ellensúlyozni ezt, és felnagyítani a szerepüket. Várhatóan a kormány nagyobb súrlódásoktól mentes, alapvetően nyugodt, technokrata elnökséget tervez, hogy ne rontsa tovább, vagy akár javítson is valamennyit tragikus európai megítélésén. Ezzel talán azt is elő akarja segíteni, hogy további zárolt EU-s támogatások szabadulhassanak fel Magyarország számára, és hogy ne veszítsünk forrásokat.

Bóka János normális elnökséget ígért
Bóka János normális elnökséget ígért

Ehhez hozzátartozik, hogy a magyar kormánynak az elnökség ellenére is nagyon korlátozott hatása lesz csak az EU-s ügyek menetére. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban arra kondicionálta a magyar közönséget, hogy gyökeres változás jön az EU-ban, megállítják és elfoglalják Brüsszelt. Ezt az igényt ki kell elégíteni, ezért az EU-elnökséggel kapcsolatban is arra készülhetünk, amit már jól ismerünk a kabinettől: a retorika és a valóság elválasztására.

Az elemző szerint az ügyek csendes menedzselését igyekeznek majd eltakarni megfelelően időzített színpadi füsttel, az európai mainstreammel szembeni kisebb-nagyobb provokációkkal, fricskákkal, az elnökséggel járó figyelmet és szimbolikus erőt pedig felhasználják az „illiberális” üzenetek, témák és szereplők promotálására és előmozdítására, aminek célja a politikai, társadalmi és kulturális hatalmi viszonyok átalakítása. Ehhez Orbán Viktor közvetett támogatást és új lendületet remél Donald Trump esetleges őszi újraválasztásától, ezért is reflektál erre a szlogen, amely egyúttal egy Trump egóját simogató üzenet.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

  • 16x9 Image

    Rikard Jozwiak

    Rikard Jozwiak a Szabad Európa központi szerkesztőségének európai ügyekkel foglalkozó munkatársa.

XS
SM
MD
LG