Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiállt Ukrajna mellett, majd hirtelen megbetegedett az üzbég külügyminiszter


Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszter
Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszter

Két nappal azután, hogy nyilvánosan kiállt Ukrajna területi integritása mellett, Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszter a hírek szerint megbetegedett, és külföldön kezelik. Eltűnése előtt nem sokkal főnöke, Shavkat Mirziyoyev elnök Putyinnal tárgyalt.

Üzbegisztán külügyminisztériuma március 29-én közleményben közölte, hogy Kamilovot az elmúlt tíz napban egy meg nem nevezett krónikus betegség miatt kezelték Taskentben, majd egy meg nem nevezett külföldi országba szállították további kezelésre.

Az eset gyanúra ad okot, mivel Kamilov március 17-én egy parlamenti beszédében kijelentette, hogy Üzbegisztán nem ismeri el a kelet-ukrajnai Donbászban az oroszbarát szeparatisták által kikiáltott népköztársaságokat, és az agresszió beszüntetésére szólította fel Oroszországot.

Tíz napja nem látni

„Először is a katonai akciókat és az erőszakot azonnal le kell állítani. Az Üzbég Köztársaság elismeri Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását. Nem ismerjük el a luhanszki és donyecki köztársaságot” – mondta akkor Kamilov, hangsúlyozva, hogy országát Ukrajnához és Oroszországhoz egyaránt történelmi kapcsolatok fűzik.

Kamilov azt is elmondta, hogy az üzbég kormány azon dolgozik, hogy megelőzze az Oroszország elleni szankciók hatásait az üzbég gazdaságra.

Szintén gyanús egybeesés, hogy 21-én a Kreml közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és az üzbég államfő, Shavkat Mirziyoyev egyebek mellett az ukrajnai helyzetről tárgyalt, hangsúlyozva, hogy az üzbég elnök kifejezte „megértését az orosz fél ukrajnai álláspontjával és tevékenységével kapcsolatban”.

XS
SM
MD
LG