Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat uniós ország küld kibertámadások elleni szakembereket Ukrajnának


Nagyjából hetven különböző helyszínen okozott kárt 2022. január 14-én egy Ukrajna ellen végrehajtott kibertámadás
Nagyjából hetven különböző helyszínen okozott kárt 2022. január 14-én egy Ukrajna ellen végrehajtott kibertámadás

Miután Putyin orosz elnök közölte, hogy katonákat küld Ukrajna keleti megyéibe, hat uniós ország jelentette be, hogy kibertámadások elleni szakértőkkel segíti Ukrajnát. Magyarország nincs köztük.

Az ukrán kormány kérésére hat uniós ország egyebek mellett kibertámadások elleni szakértőket is küld Ukrajnába, miután Putyin orosz elnök bejelentette, hogy hivatalos orosz csapatokat küld a szakadár ukrán régiókba.

„Egyértelmű és hatékony támogató lépéseket várunk partnereinktől. Nagyon fontos, hogy lássuk, ki az igaz barátunk és partnerünk, és ki fogja továbbra is szavakkal ijesztegetni Oroszországot” – mondta el kérését nyíltan is Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 21-i televíziós beszédében.

A ukrajnai kibertámadások ellen szakemberekkel segítő uniós országok között Lengyelország, Horvátország, Románia, Észtország, Litvánia és Hollandia szerepel Margiris Abukevicius litván honvédelmiminiszter-helyettes bejelentése szerint.

„Ukrajnának szüksége lehet segítségre bizonyos incidensek kezelésénél vagy az infrastruktúrájuk biztonsági teszteléséhez” – közölte Margiris Abukevicius.

Átmenetileg leálltak egyes ukrán banki és állami oldalak, miután túlterheléses támadás érte őket múlt hét kedden. Az Egyesült Királyság és az USA pénteken közölte, hogy a támadások mögött Oroszország állt. Az orosz kormány tagadta, hogy köze lett volna az egyébként nem túl jelentős károkat okozó támadáshoz.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG