Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megnézték, mikor kellhet újabb oltás a Pfizerből


A Pfizer-BioNTech vakcina fiolái Torontóban
A Pfizer-BioNTech vakcina fiolái Torontóban

Brit kutatók szerint a második dózis beadása után 12 hónapon belül szükség lehet az úgynevezett emlékeztető, azaz booster oltásra a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából.

Két londoni tudományos csapat ismertette közös kutatásának eredményét a The Lancet tudományos folyóiratban, amit az Index személezett. A University College London és a londoni Francis Crick Intézet 2021 januárjában 250 önkéntest vizsgált, hogy kiderítse, hogyan változik az oltás után a neutralizáló antitestek termelődése és ennek fényében, mikor lehet szükség újabb oltásra az amerikai vakcinából.

A Pfizer elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla már áprilisban beszélt arról, hogy a vakcina második dózisának beadásától számított 12 hónapon belül nagy valószínűséggel szükség lesz egy harmadik, emlékeztető oltásra is.

A The Lancetben közölt megállapítások szerint a kutatók arra jöttek rá, hogy minél idősebb valaki és minél több idő telik el a vakcina második dózisának beadása után, az illető szervezetében annál nagyobb eséllyel csökken a delta (azt indiai) és a béta (az dél-afrikai) variánsai elleni neutralizáló antitest-termelődés.

Vagyis egy bizonyos idő elteltével szükség lesz a variánsokat is tartalmazó emlékeztető oltásra az idősek és a krónikus betegek esetében is.

Mi történik, ha kevernek két oltást?

Szintén a The Lancet orvosi szaklapban jelent meg annak a kutatásnak az eredménye, amelyben csaknem 700 ember bevonásával azt vizsgálták, mi történik, ha két különböző vakcinából adják be a két dózist.

AstraZeneca után Pfizert kaptak a résztvevők, és mint azt Dobson Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense írta a tudományos cikket elemezve, az oltási reakciók enyhék vagy közepesen súlyosak voltak. Az oltás helyén gyakran duzzanat jelentkezett, fejfájásra, izomfájdalomra panaszkodtak az érintettek, súlyos mellékhatást azonban nem észleltek.

XS
SM
MD
LG