Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Duda Ernő: A védettség nélküli oltott ne várjon az államra, intézzen magának Pfizert


 Duda Ernő immunológus professzor
Duda Ernő immunológus professzor

A szegedi professzor szerint lehet megbízhatóan mérni, van-e, és mekkora a védettség két oltás után. Duda Ernő azt mondja, az állam malmai lassan őrölnek, ezért jobb, ha azok, akik nem védettek, próbálnak maguknak intézni egy Pfizert. A virológus a debreceni oltóanyaggyárról is elmondta véleményét a Szabad Európának

„Ez olyan, mintha a debreceni Mercedes-gyárban most elkezdenének Ford T-modelleket gyártani ”– magyarázza egy hasonlattal a szegedi virológusprofesszor, miért tartja irracionális döntésnek, hogy a kínai oltóanyaghoz hasonló technológiát terveznek alkalmazni a debreceni oltóanyaggyárban.

Mint mondja, a BionTech–Pfizer-féle vakcinának a kifejlesztésében a kulcslépések mind magyar kutatók nevéhez fűződnek, szerinte tehát nyugodtan tekinthető hungaricumnak ez az oltás. Duda Ernő azt mondja, meggyőződése, hogy minimális erőfeszítéssel, ugyanennyi pénzzel meg lehetne oldani, hogy a BionTech nyisson egy alegységet Magyarországon, amelyik itthon messengeralapú vakcinákat gyártana.

Hozzáteszi, szerinte nincs magyarázat arra, miért született ez a döntés, amelyet ő személy szerint teljesen irracionálisnak tart. Elsősorban azért, mert feltételezhető, hogy jön majd egy következő járvány, és ismert, hogy rengeteg olyan kórokozó van, amelyet nem lehet laboratóriumi körülmények között szaporítani. A debreceni gyár ezek ellen nem fog tudni semmiféle védőoltást gyártani a virológus szerint.

„A messengeralapú oltásokat viszont három hét alatt meg lehet csinálni, tehát ott az idő a klinikai kipróbálásé, nem pedig az előállításé” – fogalmazott a professzor.

A probléma érzékeltetéséhez Duda Ernő példaként elmondta, hogy a múlt század ötvenes éveiben éveken keresztül kellett keresni egy olyan szövetrészletet, amelyben a poliovírus szaporítható, és csak egy afrikai majom veséjében lehetett szaporítani.

„A kérdés az, hogy ha megint jön egy ilyen járvány, akkor éveket fogunk ezzel eltölteni, hogy keresünk egy olyan állatot, amelyiknek valamelyik szövetében szaporítható a kórokozó.”

A védettség nagyon pontosan mérhető

Duda Ernő nem ért egyet Merkely Béla kijelentésével, hogy az ellenanyagszint pontosan nem mérhető. A szegedi professzor szerint nagyon precízen mérhető, de nem az ellenanyagszintet érdemes mérni, hanem a neutralizáló ellenanyagszintet.

A Semmelweis Egyetem rektorának arra a megállapítására, hogy az ellenanyagszint mérése nem alkalmas semmire, Duda Ernő azt mondta, feltehetőleg a következő járványnál a vakcina klinikai kipróbálása nem úgy fog történni, mint most, hogy hat hónapon keresztül harmincezer embert beoltanak egy oltóanyaggal, harmincezret valami mással, és várják, hogy a kontrollcsoportban meghaljon vagy súlyos beteg legyen valaki.

A szegedi professzor szerint inkább azt csinálják majd a kutatók, hogy beoltanak öt–húszezer embert, és megmérik az ellenanyagszintjüket. Ha pedig az kialakult, akkor esetleg felülfertőzik annak ellenőrzésére, hogy az ellenanyagszint megvédi-e őket.

„Minden vakcinánál, a Pfizernél is van olyan oltott, akinél nem alakul ki védettség, vagy csak nagyon alacsony szintű, de ezt nem lehet kívülről megmondani, ezt mérni kell” – hangsúlyozta Duda Ernő. Szerinte ez egészen addig nem probléma, amíg – mint például a vektorvakcináknál – csak a beoltottak egy-két százalékát érinti. Ha viszont a beoltottak fele ilyen, az nagyon komoly probléma.

A professzor jogosnak tartja a kínai vakcinával oltottak, de a tesztek szerint nem védettek felvetését, hogy itthon monitorozni kell a Sinopharmmal oltott hatvanévesnél idősebbeket, és ha nincs vagy alacsony a védettségük, kapniuk kell egy harmadik oltást.

„Ez félig illegális, de az egészség fontosabb ennél”

A Szabad Európa kérdésére, van-e egészségügyi kockázata annak, ha valaki nem vár a kormányzati lépésre, hanem „saját maga intéz magának” egy harmadik vakcinát, Duda Ernő azt mondta, rengeteg levelet kap olyanoktól, akik megkapták mindkét oltást, és semmiféle ellenanyagszintjük nincs.

Mint mondja, arra biztat mindenkit, hogy próbálja ő maga elintézni magának a Pfizert. Szegediekkel előfordul, hogy átugranak Szerbiába, és beoltatják magukat, vagy Erdélyben van rokonuk, és elmennek oda. De van olyan is, hogy a magyar orvos minden további nélkül újra beoltja – mondja a professzor.

„Az államnak kellene ezt intéznie, de én mindenkit arra biztatok, hogy miután az állam malmai még az Isten malmainál is lassabban őrölnek, ne maradjon védtelen hosszú hónapokon keresztül, oltassa be magát, ha tudja. Ez félig illegális, de az egészség fontosabb ennél.”

Duda Ernő szerint a járvány elleni védekezésnek két rendkívül fontos pontja van. Az első a megelőzés, ami azt jelenti, hogy a különösen veszélyeztetett korosztályt beoltják, a másik pedig az, hogy igyekeznek kikapcsolni azt a korosztályt, amelyik a legjobban terjeszti a vírust, vagyis a legtöbb társadalmi kapcsolattal rendelkező felső tagozatos, középiskolás, fiatal felnőtt korosztályt.

„Ha nem akarjuk, hogy ősszel újra beinduljon a járvány, okos megoldás lenne a nyár folyamán a középiskolások, fiatal felnőttek közül minél többet beoltani, mert ez azt jelentené, hogy nem lenne, aki terjessze a vírust.”

"Mintha nem kaptak volna oltást" - antitestek nélkül két dózis vakcina után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:19 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG