Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiengedték a kórházból Robert Ficót


A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, ahol Robert Ficót többször is megműtötték a merénylet után
A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, ahol Robert Ficót többször is megműtötték a merénylet után

Szlovákia populista miniszterelnökét, aki ellen a hónap közepén merényletet követtek el, kiengedték a kórházból, ahol kezelték.

Miriam Lapuníková, a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházának igazgatója pénteken azt mondta, hogy Ficót az otthonába szállították, ott folytatja a lábadozást.

Fico a fővárosban, Pozsonyban él.

Lapuníková közleményben köszönte meg Ficónak, hogy „fegyelmezett beteg” volt.

Fico többszörösen megsebesült, amikor május 15-én hasba lőtték, miközben a Pozsonytól 140 kilométerre északkeletre fekvő Nyitrabányán üdvözölte híveit.

A merényletről készült videón látható, ahogy a kordonoknál összegyűlt emberekhez közeledik és kezet nyújt nekik, miközben egy férfi előrelép, kinyújtja a karját, ötször rálő, mielőtt a földre viszik és letartóztatják.

Videó és képek a Fico elleni merényletről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:39 0:00

Fico azonnal ötórás műtéten esett át a lövöldözés során szerzett sérülései miatt, majd két nappal később újabb kétórás műtét várt rá, amikor eltávolították az elhalt szöveteket a lőtt sebekből.

Bazin város különleges büntetőbíróságának rendeletére az emberölés kísérletével meggyanúsított támadó rács mögött marad.

Az ügyészek azt kérték a rendőrségtől, hogy ne azonosítsák nyilvánosan a gyanúsítottat, és ne adjanak ki részleteket az ügyről.

A kormány tisztviselői eredetileg azt mondták: szerintük politikai indíttatású támadásról van szó, amelyet egy „magányos farkas” követett el, de később bejelentették, hogy egy „harmadik fél” is részt vehetett benne, aki „az elkövetőt segítette”.

Fico kormánya a közszolgálati műsorszolgáltatás átalakítására készült – bírálói szerint ezzel a lépéssel a kormány teljes ellenőrzést kapna a közszolgálati televízió és rádió felett. Emiatt, valamint a büntető törvénykönyv módosításának terve, a korrupcióellenes ügyészi poszt megszüntetése okán Fico bírálói úgy vélik, hogy a miniszterelnök a mostaninál autokratikusabb útra kívánja terelni Szlovákiát.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG