Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Itt nagyon kellett volna egy Robert Fico


Orbán Viktor és Robert Fico az EU-vezetők csúcstalálkozójának kezdete előtt az Európai Tanács brüsszeli épületében 2023. október 26-án
Orbán Viktor és Robert Fico az EU-vezetők csúcstalálkozójának kezdete előtt az Európai Tanács brüsszeli épületében 2023. október 26-án

A szlovák kormányfő elleni merényletről és a kínai elnök budapesti látogatásáról is beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádióban. Szerinte az erőszak Európában a mindennapi élet részévé vált.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: mindenkit szíven ütött, megrendített és megdöbbentett a Robert Fico elleni merénylet. Európában az erőszak szintje nő – tette hozzá. Úgy látja, hogy az erőszak a mindennapi élet részévé vált, ez szerinte egy kitapintható folyamat Európában.

A miniszterelnök felidézte az elmúlt évek európai terrortámadásait, majd – mint fogalmazott – jött a háború és Európa háborúpártivá alakítása.

A nyitrabányai merénylet politikai vonatkozásait taglalva azt mondta: Szlovákia éppen most vett „békepárti irányt”, Robert Fico kiesésével Magyarországnak kétszeres erővel kell dolgoznia, a saját munkája is nehezebbé válik Brüsszelben, amikor meg kell küzdenie a vitákban a háborúpárti politikusokkal.

Orbán Viktor szerint az európai és amerikai választással együtt el fog dőlni a háború és béke kérdése Európában. „Itt nagyon kellett volna egy Robert Fico”, aki békepárti – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Még nem lehet megmondani, hogy Fico felépül-e

A kínai elnök magyarországi látogatásáról Orbán Viktor azt mondta: úgy érzi, sikerült kiszabadítani a keleti kapcsolatokat az ideológiai és történelmi fogságból. Felidézte, hogy a múlt heti látogatást megelőzően húsz éve járt kínai elnök Magyarországon. Ez idő alatt az ázsiai ország világgazdasági részesedése megduplázódott, miközben az Európai Unióé ötödével csökkent.

Hozzátette: a minőség is változott; vannak olyan technológiák, amelyekben Kína jár elöl. Orbán Viktor nem beszélt a kínai elnök látogatása során Budapesten aláírt megállapodásokról. Azt mondta, a kormány célja az, hogy Magyarországon találkozzon a világ legjobb nyugati és keleti technológiája.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG