Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiengedték a WikiLeaks alapítóját a londoni börtönből


A WikiLeaks alapítója, Julian Assange Londonban 2024. június 25-én
A WikiLeaks alapítója, Julian Assange Londonban 2024. június 25-én

Julian Assange és az amerikai hatóságok vádalkut kötöttek, így a brit hatóságok öt év vizsgálati fogság után szabadon engedték a kiszivárogtató portál 53 éves alapítóját. Szabadon visszatérhet Londonból hazájába, Ausztráliába.

Julian Assange a becslések szerint több mint tízmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és a jelentős részüket átadta médiapartnereinek. Együttműködött az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggel, akit 35 év börtönbüntetésre ítéltek, amiből hét évet letöltött, amikor 2017-ben kegyelmet kapott Barack Obama akkori amerikai elnöktől.

Julian Assange öt évet töltött kiadatási őrizetben a szigoráról hírhedt londoni Belmarsh börtönben, miután az Egyesült Államok kérte a kiadatását a brit hatóságoktól. Az amerikai igazságügyi minisztérium álláspontja szerint az amerikai diplomáciai okmányok szerkesztetlen közzétételével Assange tudatosan sodort súlyos veszélybe olyan emberi jogi és ellenzéki aktivistákat, valamint újságírókat, akik elnyomó rezsimekről és terrorszervezetekről gyűjtöttek adatokat.

Három évvel ezelőtt a londoni központi büntetőbíróság megtiltotta Assange amerikai kiadatását, elsősorban olyan szakvéleményekre hivatkozva, amelyek szerint a férfi depressziós, a jövőjétől rettegő ember, nem garantálható, hogy amerikai kiadatása után nem vet véget az életének.

Assange-t korábban a svéd hatóságok is körözték szexuális bűncselekmények gyanújával, de végül visszavonták. A férfi a svédországi kiadatás elől Ecuador londoni nagykövetségére menekült, ahol hét évet töltött diplomáciai menedék védelme alatt. Öt éve az ecuadori nagykövet engedélyével a diplomáciai képviselet épületében a brit rendőrség őrizetbe vette. Szabadon engedéséig a Belmarsh börtönben tartották fogva – írja az MTI.

A férfi szabadon visszatérhet Londonból hazájába, Ausztráliába. Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke kedden kijelentette: azt szeretné, ha Julian Assange a lehető leghamarabb hazatérne, miután elhagyta Nagy-Britanniát.

„Függetlenül attól, hogy az emberek mit gondolnak Assange-ról és a tevékenységéről, ez az ügy már túl sokáig húzódik” – mondta a Reuters tudósítása szerint Anthony Albanese az ausztrál parlamentben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG