Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kihallgatta az ügyészség Varga Juditot a Magyar Péter által kezdeményezett ügyben


Varga Judit Brüsszelben 2022. november 18-án
Varga Judit Brüsszelben 2022. november 18-án

Szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tanúként hallgatta ki Varga Judit volt igazságügyi minisztert a volt férje, Magyar Péter által korábban bejelentett ügyek miatt indult nyomozásban – közölte a KNYF vezetője. Varga Judit Hajdú Péternek nyilatkozva további részleteket osztott meg volt házasságuk részleteiről.

Kommunikációs csapdában van az ügyészség, mert folyamatban lévő ügyet nem szoktak kommentálni, de most olyan támadások érték, hogy mégis meg kell szólalniuk – mondta Fürcht Pál főügyész, a KNYF vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az ügyészek éjt nappallá téve dolgoztak a Völner–Schadl-ügy nyomozásán, és olyan szintre juttatták, hogy vádlott lett egy miniszterhelyettes és a végrehajtói kar vezetője. Szerinte a világ legtöbb ügyészsége büszke lenne egy ilyen vádemelésre, mert nagy hatalmú emberek ellen nyomoztak.

A Magyar Péter által kezdeményezett ügyekről azt mondta: nyomozás van folyamatban, amelyet az ügyészség rendelt el. Magyar Péter korábban, még a hangfelvétel nyilvánosságra hozása előtt súlyos állításokat tett vesztegetésről, feljelentés elmulasztásáról. Ezek miatt mások feljelentést tettek, az ügyészség pedig elrendelte a nyomozást, ennek keretében idézték be tanúnak Magyar Pétert – mondta Fürcht Pál.

Ehhez kapcsolódóan: Volt ügyész: Szinte lehetetlen lesz bizonyítani a bűncselekményeket, amikről Varga Judit beszél a felvételen

A hangfelvételt a tanúvallomás keretében lefoglalták, vizsgálják, tanúkat hallgatnak ki. A főügyész elmondta: szerdán kihallgatták Varga Juditot tanúként az ügyben, de részleteket nem árult el, csak annyit, hogy további tanúkat is beidéztek.

A KNYF vezetője szerint sok támadás érte az ügyészséget a hangfelvétel nyomán, amelyben Varga Judit szájából hangzik el, hogy Rogán Antalék kihúzattak dolgokat az iratokból, illetve hogy szóltak Völner Pálnak az ellene zajló titkos nyomozásról.

Fürcht Pál szerint az ügyészségen minden adatnak nyoma van az aktában, az útjuk nyomon követhető, egy ügyön nem egy ügyész dolgozik, mindenkinél megvan az ügyirat, ezért szerinte nem lehet manipulálni.

A vádirat azokat a tényeket tartalmazza, amelyeket az ügyészég bizonyíthatónak ítél. Amit nem tudnak bizonyítani, azt nem teszik bele, nem önkényesen hagyják ki.

Arról is beszélt, hogy tudják, ki Tóni, Barbara és Ádám, de bűncselekményre utaló adatokat nem találtak velük kapcsolatban.

Kérésre válaszolva azt is mondta – ahogy egy korábbi cikkünkből is kiderül –, hogy bűncselekmény gyanúja esetén ügyészek ellen is ügyészek nyomoznak. Hogy ez megfelelő-e így, annak megítélésében nem akart állást foglalni.

Korábbi cikkünk a témában: Magyar Péter: Van olyan felvétel is, amelyen más kormánytag beszél

Varga Judit: Magyar Péter késsel járkált a lakásban

A volt igazságügyi miniszter Hajdú Péternek adott interjút, amelyben megismételte, hogy volt férje, Magyar Péter folyamatosan zsarolta a hangfelvétellel annak érdekében, hogy ne váljon el tőle, hogy ne veszítse el állami megbízásait, vagy hogy ne beszéljen a házasságuk részleteiről a sajtónak.

Varga Judit szerint ez megalázó helyzet neki, nem szerette volna „magánéletének borzalmait, a személyes poklát” bemutatni, mégis több mint másfél órán át mesélte Hajdú Péternek, hogy milyen verbális és fizikai abúzusokat szenvedett el az évek alatt volt férjétől. Egy vita után „Péter kijött a szobából, odament a konyhába, kivett egy kést, és elkezdett járkálni egy késsel a kezében a házban” – mondta Varga Judit. Ez akkor történt, amikor a szülei náluk voltak, édesanyja is látta a jelenetet, és megrémítette.

Az interjúban azonban nem került szóba a hangfelvétel tartalma, amelyen Varga Judit arról beszél, hogy Rogán Antalék kihúzattak részeket a Völner–Schadl-ügy nyomozati anyagaiból, és hogy Völner Pálnak előre szóltak az ellene indult nyomozásról. Ez ügyben a volt igazságügyi miniszter azt írta, hogy azt nem komolyan mondta, csak azért, mert a férje ezt akarta hallani, és így könnyebben szabadult.

Hajdú Péter a kegyelmi ügyre sem kérdezett rá, amelynek kirobbanása Varga Judit lemondásához vezetett.

A műsorvezető a 444.hu kérdésére azzal indokolta a kimaradt témákat, hogy a Frizbi „egy bulvárplatform”, és ennek keretei „nem tették lehetővé” a közéleti-politikai kérdéseket. Hajdú Péter azt mondta: a kegyelmi ügyről inkább Novák Katalint kérdezné, a Schadl–Völner-ügyről pedig azért nem kérdezett, mert nem akart jogászkodni.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG