Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Volt ügyész: Szinte lehetetlen lesz bizonyítani a bűncselekményeket, amikről Varga Judit beszél a felvételen


Varga Judit akkori igazságügy-miniszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkára a miniszter éves parlamenti meghallgatásán, 2021. október 26-án a parlamentben
Varga Judit akkori igazságügy-miniszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkára a miniszter éves parlamenti meghallgatásán, 2021. október 26-án a parlamentben

Hivatali visszaélés, minősített adattal való visszaélés, bűnpártolás – ezeket a bűncselekményeket követhették el kormánytagok és ügyészek, ha igazak azok az állítások, amelyekről Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a Magyar Péter által közzétett felvételen egy volt vezető beosztású ügyész szerint. Úgy véli, mindezeket nagyon nehéz lesz bizonyítani, és lényegében ugyanaz a szerv fogja nyomozni, amelyik az elkövető lehet.

Nyilvánvaló, hogy arra nincs törvényes lehetőség, hogy egy kívülálló valakit, valakiket kihúzat az ügyészségen a nyomozati anyagokból vagy a vádiratból, erre senkinek sincs felhatalmazása, kizárólag az ügyészség dönthet arról, hogy mi szerepeljen benne. Nem lehet utasítani őket, de kérni, javasolni sem – mondta a Szabad Európának nyilatkozó volt vezető beosztású ügyész, aki a Fidesz-kormányok alatt is dolgozott az ügyészségen.

Amennyiben egy ügyész ilyet tesz, akár kérésre, javaslatra, és ezzel jogtalan előnyt szerez annak, akit kimentenek az ügyből, az minimum hivatali visszaélés bűncselekménye vagy hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás – mondta a volt ügyész.

Azért nehéz bizonyítani az ilyen jellegű bűncselekményeket, amelyek arról szólnak, hogy a vádiratból mi marad ki és miért marad ki, mert mindig lehet azzal érvelni, hogy az érintett részt az ügyész nem látta vádemelésre elégséges módon bizonyítottnak. Ennek a megítélése pedig kizárólagosan az ügyészség hatásköre – magyarázta.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar Péter hangfelvétele: Rogánék kihúzatták magukat az ügyészségi iratokból

A lehallgatási jelentések és magának a lehallgatásnak a ténye is minősített adat, vagyis titkos. Ha az ügyészség úgy dönt, hogy felhasználja egy nyílt eljárásban, akkor az első lépés, hogy feloldja a minősítést. Azonban nem minden részt tesznek nyílttá, és amelyeket nem használnak fel, azokat egy bizonyos időn belül meg kell semmisíteni. Utólag ezért is lesz nehéz rekonstruálni a történteket – tette hozzá.

A volt vezető ügyész szerint legalább ugyanilyen súlyos bűncselekmény, szintén hivatali visszaélés, ha egy titkos nyomozás célpontjának vagy érintettjének szólnak az eljárásról. Ez olyan szintű dekonspirációt jelent, amely az egész nyomozást veszélyezteti. A titkos információgyűjtésnek már a ténye is minősített adat. Ebben az esetben minősített adattal való visszaélés bűncselekménye is megtörténhetett – mondta.

„Az, hogy szólnak egy miniszterhelyettesnek, hogy vigyázzon, mert éppen ilyen van folyamatban ellene, ennél súlyosabb; a büntetőigény érvényesítését sértő bűncselekményt nem tudok elképzelni, ez lehetetlen és megengedhetetlen, biztos, hogy bűncselekmény” – fogalmazott.

Bírói engedélyes leplezett eszközök használatáról csak az ügyben eljáró ügyészek tudhatnak, és a bíró – hangsúlyozta.

Ennek a bizonyítása is elég nehéz lesz. Közvetett bizonyíték lehet, hogy ilyen esetben megváltozik a megfigyelt személyek magatartása, beszélgetéseik tartalma. Közvetlen bizonyíték egy vallomás lehet, ha az érintettek elmondják.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar Péter: Készült olyan hangfelvétel, amelyen más kormánytag is beszél

A volt vezető ügyész szerint a nyomozást mindkét esetben muszáj lesz elrendelnie az ügyészségnek, de könnyen lehet olyan kimenetelük, hogy megállapítják: nem sikerült olyan bizonyítékot beszerezni, amely a megalapozott gyanúhoz elégséges mértékben támasztaná alá ezeket az állításokat.

„Valószínűleg tényleg nem lesz ilyen, mert kétlem, hogy bárki tanúként egyértelműen bevállalná ezeket, ezt nem nagyon hiszem, márpedig ha nem lesz ilyen, akkor meg fogják szüntetni az eljárásokat” – fogalmazott.

Érdekes kérdés szerinte, hogy az ügyészség egyik központi szervét érinti a feljelentés, hogy ott történtek a bűncselekmények. A hatásköri szabályok szerint ezeket ugyanannak a szervnek kell lenyomoznia. Az ügyészek által elkövetett bűncselekmények ügyében ugyanaz a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz, amely az országgyűlési képviselőket is érintő eljárásokban, például a Völner–Schadl-ügyben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyar Péter kedden reggel 9 órakor, egy időben azzal, hogy bement az ügyészségre vallomást tenni, nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen akkori feleségével, Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel beszélget 2023 januárjában a lakásukon. Varga Judit a felvételen azt mondja, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Völner–Schadl-ügy vádiratából.

„Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be…”

Az akkori igazságügyi miniszter arról is beszél, hogy már 2021 tavaszán szóltak Völner Pálnak, akkori helyettesének a nyomozásról, de „nem hagyta abba”. A miniszterhelyettest 2021 decemberében gyanúsította meg az ügyészség.

Varga Judit röviddel azután, hogy a hangfelvétel nyilvánosságra került, hosszú bejegyzésben reagált Facebook-oldalán. Állítása szerint rendszeresen kellett elviselnie verbális és fizikai erőszakot akkori férjétől, és hosszan írt arról, hogyan bántalmazta Magyar Péter.

A felvétel körülményeiről azt írta: „A sajtóban megjelenő pletykákat felolvasta, és mivel már napok óta terrorizált, azt mondtam, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljak. Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan.”

Magyar Péter a Facebookon reagált Varga Judit posztjára. Azt írta, hogy a volt felesége a hangfelvételen elhangzott, “a jogállamot alapjaiban megrengető állításairól elterelendő a figyelmet, kirakta a Rogán Antal által előre megírt hazugsággyűjteményt az ügyészségi meghallgatásomra időzítve”.

Azt állította, hogy az abban leírtak valótlanok, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásnak minősülnek.

Magyar Péter: van olyan felvétel is, amelyen más kormánytag beszél
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:24 0:00
  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG