Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megállapították Karácsony Gergely győzelmét, Vitézy Dávid három napig fellebbezhet


Karácsony Gergely főpolgármester és családja, valamint Vitézy Dávid is leadta voksát az önkormányzati és EP-választásokon
Karácsony Gergely főpolgármester és családja, valamint Vitézy Dávid is leadta voksát az önkormányzati és EP-választásokon

Hétfői ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) megállapította a főpolgármester-választás eredményét. Karácsony Gergelyt a választók 371.466 szavazattal választották főpolgármesterré. A határozat nem jogerős.

Az FVB – négy igen szavazattal, két nem szavazat ellenében hozott – határozata nem jogerős, jogszabálysértésre való hivatkozással három napon belül lehet fellebbezni ellene.

Az FVB határozata szerint a testület összesítette az 1354 szavazóköri eredményt. E szerint a névjegyzékben 1.333.795 választó szerepelt, a vasárnapi szavazáson 807.056-an jelentek meg közülük. Az urnákban 806.142 lebélyegzett szavazólap volt, 24.592 érvénytelen és 781.550 érvényes.

A jelöltek közül

Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38.942 szavazatot kapott,

Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP – Zöldek) 371.142-t,

Karácsony Gergely (Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP) 371.466-ot.

Az FVB megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré. A határozat nem jogerős, jogszabálysértésre való hivatkozással három napon belül lehet fellebbezni ellene, amit a Nemzeti Választási Bizottság bírál el. A fellebbezésben új tények és bizonyítékok hozhatók fel.

Vitézy Dávid hétfőn arról posztolt a közösségi oldalán, hogy egész nap sorra érkeznek hozzájuk a jelzések a rekordszámú, közel 25 ezer érvénytelen szavazattal kapcsolatban. Ezek alapján szerinte úgy tűnik, olyan eljárásjogi hibák fordultak elő, amelyek befolyásolhatták a főpolgármester-választás végeredményét.

Megfigyelők: Megtévesztés volt Szentkirályi választás előtti visszalépése

A Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) a magyar önkormányzati választásról szóló előzetes jelentése szerint a jelenlegi jogi keretrendszer hiányosságai negatívan befolyásolták a választást a kormánypárt javára.

Mint a megállapításokat ismertetve a Telex írja, a megfigyelők szerint aggodalomra adott okot a kampányban a lázító retorika, az árnyékfinanszírozás, a médiaelfogultság és az, hogy a részt vevő pártoknak egyenlőtlen lehetőségei voltak.

A Fidesz főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépésére utalva közölték: az ENEMO elítéli az olyan típusú választói megtévesztési stratégiát, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és arra kéri támogatóit, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon, mert ez a megfigyelők szerint befolyásolja a választási eredményeket.

A nemzetközi megfigyelők aggasztónak tartják a médiapluralizmus alacsony szintjét, a közösségi média jogi szabályozásának hiányát, az pedig, hogy a választási határokat hat hónappal a választás előtt átrajzolták, szerintük ellentétes volt a nemzetközi normákkal.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG