Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kihívás Macronnak: sok vidéki szavazó a szélsőjobboldalt támogatta


Marine Le Pen
Marine Le Pen

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) idén rekordszámú képviselőt juttathat a francia törvényhozásba a júniusi választás eredménye nyomán, amiben elemzők szerint nagy szerepe van a vidéki, magukat hátrahagyottnak érző szavazóknak.

A bevándorlásellenes, euroszkeptikus párt sokak megdöbbenésére megtízszerezte képviselői számát, így a második legnagyobb frakciót adhatja a Nemzetgyűlésben, megfosztva Emmanuel Macron nemrég újraválasztott elnök centrista pártját az abszolút többségétől.

A Közép-Franciaországban élő, mezőgazdasági munkásként dolgozó Marie-France Chouffeur ennek kapcsán azt mondta a Reuters hírügynökség tudósítójának, hogy soha korábban nem voksolt a szélsőjobboldalra, de most meggyőzte őt, hogy Le Pen fellépést ígért a dráguló üzemanyag- és megélhetési költségek ellen, míg Macron nem foglalkozott a hozzá hasonló helyzetben lévőkkel.

„Ő hátrahagyott bennünket. Csakis a nagyvárosok érdeklik, ahol vannak vonatok és metrók, miközben mi csak autóval tudunk közlekedni” – jelentette ki az 52 éves nő a Párizstól mintegy 150 kilométerre délre található, a szélsőjobboldal által most először elhódított Briare piacán, ahol zöldséget árul.

Chouffeur a vidéken élők többségéhez hasonlóan kénytelen autót használni, napi 64 kilométert kell vezetnie a munkába járáshoz.

Szakértők szerint az RN megerősödése azt mutatja, hogy a francia elnöknek nem sikerült levonnia a megfelelő tanulságokat a benzinár-emelkedés által kiváltott, 2018–2019-es sárga mellényes tüntetésekből.

„Az emberek haragudtak Macronra, és világos üzenetet akartak neki küldeni” – vélekedett Gilles Ivaldi, a CNRS kutatóintézet munkatársa.

A piacon cseresznyét áruló, 31 éves Yannis Djaroun pedig elmondta, hogy a választás második fordulójában nem szavazott, mert kiesett az általa támogatott baloldali jelölt. „Mindig ugyanaz a nóta, hogy a szélsőjobboldal ellen kell szavazni. Már unom” – fogalmazott.

Valódi törésvonal

A Reuters szerint abban a tíz választókörzetben, ahol a Nemzeti Tömörülés a legjobb eredményt érte el, az emberek 83,3 százaléka autóval jár munkába. Ezzel szemben áll az a tíz választókörzet, ahol Macron Együtt! elnevezésű koalíciójának támogatottsága a legmagasabb volt, itt ez az arány átlagosan 46,1 százalék volt. Az ellenzéki baloldali szövetség, a NUPES esetében ez 40,2 százalék.

Ettől függetlenül a bevándorlás elutasítása is tényező még számos RN-szavazó számára, de egyebek mellett az autóhasználat is jó indikátora a valódi területi megosztottságnak, illetve annak, hogy az RN a francia periféria pártja – mutatott rá Ivaldi.

A Nemzeti Tömörülés fellegvárainak számító területeken az átlagosnál magasabb az otthonukat olajjal fűtők aránya, ahogy a szegényeké is.

A választói aggályok csillapítása érdekében Macron gyorsan ígéretet tett egy javaslat beterjesztésére a megélhetési költségekkel kapcsolatban. Az abszolút többség elvesztése nyomán azonban ennek elfogadásához szüksége lesz más pártok képviselőire is.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG