Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Macron elvesztette többségét a francia parlamentben, Le Pen nagyot erősödött


Emmanuel Macron francia elnök köszönti támogatóit, miután leadta szavazatát a francia parlamenti választások második fordulójában a Le Touquet-Paris-Plage-i szavazóhelyiségben 2022. június 19-én
Emmanuel Macron francia elnök köszönti támogatóit, miután leadta szavazatát a francia parlamenti választások második fordulójában a Le Touquet-Paris-Plage-i szavazóhelyiségben 2022. június 19-én

Emmanuel Macron francia elnök és az általa vezetett Ensemble! szövetség elvesztette többségét a parlamentben a vasárnapi választásokon, ezért szövetségest kell keresnie, közben a szélsőjobboldali Marine Le Pen vezette Nemzeti Összefogás párt megtízszerezte képviselőinek számát.

Macron pártja és szövetségesei szerezték a legtöbb mandátumot az 577 fős nemzetgyűlésben, de a többségtől jóval elmaradtak a szavazáson, miközben a baloldali szövetség és a szélsőjobboldal is jól szerepelt.

A végleges adatok szerint Macron centrista tábora 245 mandátumot szerzett, a többséghez azonban 289 képviselői hely szükséges – közölte a belügyminisztérium.

Áprilisi újraválasztása után Macron jó parlamenti szereplésben reménykedett.

A szavazás második helyezettje a Jean-Luc Mélenchon vezette baloldali Nupes szövetség lett 131 mandátummal.

A Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás párt 89 mandátumot szerzett, ami az eddigi legjobb eredményük, és jóval jobb, mint amit a választások előtt a közvélemény-kutatások jeleztek.

A konzervatív Les Republicains párt 61 mandátumot szerzett, ezzel ők lehetnek a királycsinálók, miután programjuk jobban összeegyeztethető Macronéval, mint bármely más csoporté.

Macronnak parlamenti szövetségeseket kell keresnie, ha azt szeretné, hogy programja bármely részét meg tudja valósítani.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter demokratikus sokknak nevezte az eredményt, és a France 2 televíziónak azt mondta, hogy amennyiben az összes többi tábor úgy döntene, hogy nem működik együtt, „az blokkolná a reformokat és Franciaország védelmi képességét”.

Le Maire elismerte, hogy sok francia választó úgy érzi, „az eredmények nem jönnek elég gyorsan” a keresetek tekintetében, ami a felmérések szerint az első számú kérdés a választók körében.

Az ukrajnai háború tovább növelte az inflációt Franciaországban az üzemanyagra és az áramra bevezetett árstop ellenére.

Készült a France 24, a Reuters, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG