Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijárási korlátozást jelentett be Orbán Viktor, kedd éjféltől él a rendkívüli jogrend


Rendőri ellenőrzőpont Magyarfenes és Tordaszentlászló között 2020. október 23-án.
Rendőri ellenőrzőpont Magyarfenes és Tordaszentlászló között 2020. október 23-án.

December közepére a magyarországi kórházak elérhetik teljesítőképességük határát - indokolta az intézkedéseket a miniszterelnök. Az szórakozóhelyeket bezárják, a tömegközlekedési járatokat sűrítik és ismét ingyenes a parkolás.

A kormány kedd éjféltől bevezeti a rendkívüli jogrendet Magyarországon. Arra kérik az országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet 90 napig hosszabbítsák meg.

A rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni. Kivétel nélkül mindenhol maszkot kell hordani, ezt a hatóságok kivétel nélkül ellenőrizni fogják, ahol nem hordanak maszkot, azokat a helyeket, azonnal bezárják.

A szórakozóhelyek éjféltől nem nyithatnak ki Magyarországon, mert a tapasztalatok szerint ezekben lehetetlen betartatni a maszkhasználatot, így ezeket bezárják.

"Éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe. Éjfélig mindenkinek haza kell érnie"

- mondta a miniszterelnök.

Újra ingyenes a parkolás, illetve járatsűrítést jelentett be a kormány a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban.

Ismét Ausztria a példa

Orbán Viktor azzal kezdte a bejelentést, hogy Ausztriában másfélszer annyi az 1 millió főre jutó fertőzött, mint nálunk, és a tapasztalat szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát.

"Ha így lesz, akkor december közepére a magyarországi kórházak elérhetik a teljesítőképességük határát"

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy továbbra is az idősek és a krónikus betegek a járvány miatt leginkább veszélyeztetettek, és ideje annak, hogy a kormány további lépéseket tegyen, amivel megvédheti a kórházak működőképességét, az idősek életét.

Orbán Viktor szerint látótávolságon belül van a vakcina

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar orvosok és az ápolók világszínvonalúan végzik a munkájukat, de a járványban a végső megoldás a vakcina. Addig kell kitartani, amíg a vakcina megérkezik.

"Ez látótávolságon belül van, tárgyalunk az EU-val, Oroszországgal, Kínával, Izraellel."

A helyzet komoly, de tavasszal már sikerült. Ha betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerül - zárta a rendkívüli bejelentésekről szóló videót a miniszterelnök.

Minden korábbinál magasabbak voltak a legutóbbi járványügyi számok

A kormány azután döntött a kijárási korlátozásról, hogy a kedd reggeli jelentés szerint 24 óra alatt 3989 új fertőzöttet regisztráltak, ami új napi rekordot jelentett, és meghalt 84 idős, krónikus beteg, ami szintén minden korábbinál több halálos áldozatot jelent.

XS
SM
MD
LG