Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus - ismét rekordot döntött a halálos áldozatok száma Magyarországon


A koronavírus elleni védőfelszerelést és maszkot viselő mentőst fertőtlenítik a bukaresti mentőszolgálat központjánál.
A koronavírus elleni védőfelszerelést és maszkot viselő mentőst fertőtlenítik a bukaresti mentőszolgálat központjánál.

Egyre nő itthon a járványban elhunytak és a koronavírus miatti betegek átlagéletkora. A napi új esetek száma a négyezret, az eddigi halálos áldozatoké a kétezret, az aktív fertőzötteké a 64 ezret közelíti. Közben újabb európai országokban léptek életbe szigorítások.

Magyarországon 24 óra alatt 3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 86 769 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1973 főre emelkedett - a járvány miatt indított kormányzati portál adatai szerint. 20 856-an pedig meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1-en arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedett a betegek átlagéletkora, ezért törvényszerű, hogy egyre többen halnak bele a koronavírusba. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy időseknél vagy kónikus betegeknél nem lehet sokáig fenntartani a lélegeztetőgépes kezelést, ezért lehet azt látni, hogy a halottak átlagéletkora 60-80 év.

Minden negyedik ismert aktív fertőzött és minden harmadik elhunyt budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

Jelenleg 56 magyarországi óvodában és 5 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendet.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, hétfőtől tovább szigorodtak Magyarországon a maszkviselésre vonatkozó szabályok: már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni, azt csak az étel és ital fogyasztása idejére lehet levenni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést, és ha valaki nem tartja be a szabályokat, azt megbüntetik.

A fertőzések további emelkedése várható

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján elhangzott, hogy a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, már a magyar települések 80 százaléka érintett. Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arról számot be, hogy a szennyvízvizsgálatok alapján a fertőzések számának további emelkedését valószínűsítik. Országszerte, a tizenkilenc megyeszékhelyen, valamint több nagyvárosban végeznek méréseket (Budapesten három ponton). Az adatok Békéscsabán, Egerben, Kecskeméten, Szekszárdon, Tatbányán, Veszprémben és a fővárosban is növekvő tendenciát mutatnak.

Elhangzott az is, hogy a járványhelyzettel kapcsolatban a kormányülés után bejelentést tesz Orbán Viktor miniszterelnök.

Európa legnagyobb gazdasága bezárkózott

Németországban egyelőre egy hónapra vezették be a szigorításokat. A következő 30 napban legfeljebb két háztartás tagjai és maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztik a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is, az iskolák viszont nyitva vannak.

Angela Merkel kancellár a korlátozásokról tartott sajtótájékoztatón azzal érvelt, hogy segítségükkel november "fordulópont" lehet a járványban, de csak akkor, ha egy "nagy, közös erőfeszítéssel", a szabályok következetes betartásával mindenki hozzájárul a sikerhez.

Európában másutt Portugáliától Lengyelországig, Nagy-Britanniától Görögországig kijárási tilalmat és más korlátozásokat vezettek be, ezekről itt írtunk részletesebben. elzárást és egyéb korlátozásokat vezetnek be.

Ausztrália fellélegzett

Miközben a járvány világszerte rettenetes képet mutat, az ausztrál Victoria állam november 3-án ritka győzelmet aratott a vírus felett: immár negyedik napja nem regisztráltak új fertőzöttet. Mindezt egy héttel azután, hogy több mint 100 nap elteltével lazítottak Ausztrália második legnépesebb városa, Melbourne szigorú zárlatán.

XS
SM
MD
LG