Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijev: Az orosz hadsereg „kolosszális veszteségeket” szenved Szoledar ostrománál


Fekete füst gomolyog Szoledar felett 2023. január 5-én
Fekete füst gomolyog Szoledar felett 2023. január 5-én

Az ukrán kormány arról számolt be, hogy rengeteg orosz katona esett áldozatául a keleti Donyecki területen található bányaváros elleni „mániákus” offenzívának.

Az orosz haderő az ortodox karácsonyra tekintettel egyoldalúan meghirdetett, de be nem tartott, múlt heti tűzszünet ideje alatt rendezni próbálta sorait a térségben, és nagy erőkkel folytatta a Szoledar és a körzet alatt kétszáz kilométer hosszan húzódó, használaton kívüli bányaalagutak bejáratainak elfoglalását célzó műveleteit.

Az ukrán vezérkar szerda reggel közölte, hogy nagyjából 490 orosz katona vesztette életét az elmúlt 24 órában, az inváziós erők halottainak becsült száma így mára megközelítette a 113 ezret.

Mindkét oldal bizalmasan kezeli a saját katonai veszteségeire vonatkozó adatokat, s rendre fölébecsüli az ellenség halottainak számát, így ezeket független forrásból általában nem lehet megerősíteni.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport alapítója arról tájékoztatott kedden, hogy már majdnem egész Szoledart ellenőrzésük alá vonták az általa vezetett katonai magáncég zsoldosai, de a központban van még egy katlan, ahol heves harcok zajlanak.

Ehhez kapcsolódóan: Szoledarnál folynak most a leghevesebb harcok Ukrajnában

Ukrán tisztségviselők többször is leszögezték, hogy a biztonsági erők még tartják magukat a városban.

Szoledar és a környékbeli sóbányák elfoglalása jelképes, katonai és kereskedelmi jelentőséggel is bírna, ez lenne az utóbbi hónapok legnagyobb harctéri sikere Oroszország számára.

Eközben a kijevi kormány nem győzi hangsúlyozni a súlyos orosz veszteségeket. „Mazochisták országa (…) Azután is, hogy kolosszális veszteségeket szenvedtek, Oroszország még mindig mániákusan próbálja megszerezni a legnagyobb európai sóbányának otthont adó Szoledart” – emelte ki a védelmi tárca Twitteren.

Videón mutattuk be, milyen az élet a frontvonal közelében. Az orosz sereg naponta lövi Orikiv települést.

Az ukrán hadvezetés arról is beszámolt, hogy sikerrel visszaverték a megszállók előretörési kísérleteit számos ponton a Harkivi, a Luhanszki és a Donyecki területen.

Emellett figyelmeztettek, hogy bár az utóbbi napokban mérséklődött a polgári infrastruktúrát érő orosz bombázás, továbbra is országszerte készülni kell légitámadásokra.

Friss nyilvános jelentésében a brit hírszerzés a január 16. és február 1. között megtartandó közös orosz–belarusz taktikai repülési gyakorlat bejelentéséről írt.

Rámutattak: az újabb orosz repülőgépek Belaruszba vezénylése valószínűleg valódi gyakorlat, és nem további támadó műveletek előkészítését szolgálja Ukrajna ellen.

Ehhez kapcsolódóan: A belarusz vezető látogatást tett az országában állomásozó orosz katonáknál

Olekszij Pavljuk, a kijevi védelmi erők parancsnoka tudatta, hogy készülvén egy esetleges támadásra a szomszédos Belarusz irányából, megerősítették a csapatok állásait a fővárostól északra.

Annalena Baerbock német külügyminiszter váratlan látogatást tett a keleti Harkiv városban január 10-én, ahol újabb fegyverek szállítására tett ígéretet egy héten belül.

Leszögezte, hogy az ukránok számíthatnak Berlin szolidaritására és támogatására, folytatni fogják „az ahhoz szükséges eszközök szállítását, hogy Ukrajna felszabadíthassa az orosz megszállás borzalmaitól szenvedő állampolgárait”.

Harkivot a vizitet követően orosz tüzérségi támadás érte. „A megszállók újra lecsaptak” – közölte Oleh Szinehubov kormányzó, arra kérve a lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyen.

Csecsen menekültből önkéntes ukrán honvédő
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:43 0:00

XS
SM
MD
LG