Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijev támogatásáról egyeztetett a magyar és az ukrán külügyminiszter az uniós csúcs előtt


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ungváron tárgyalt ukrán kollégájával 2024. január 29-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ungváron tárgyalt ukrán kollégájával 2024. január 29-én

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője hétfőn találkozott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel az Európai Unió csúcstalálkozója előtt, amelynek célja egy Kijevnek szánt segélycsomag jóváhagyása, amit a magyar kormány eddig elutasított.

Az amúgy is feszült ukrán–magyar kapcsolatok tovább éleződtek, amikor Orbán Viktor miniszterelnök – az egyetlen uniós vezető, aki az ukrajnai háború óta is szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával – decemberben megvétózta a Kijevnek szánt segélycsomagot.

Szijjártó Péternek ez az első látogatása Ukrajnába a háború kezdete óta, miközben Moszkvában többször is járt azóta.

A találkozót Ungváron tartották, a szlovák és a magyar határhoz is közel eső nyugat-ukrajnai városban, ahol magyar kisebbség is él.

„Őszinte és konstruktív párbeszédet várunk, hogy javítsuk a két ország közötti kapcsolatokat” – írta az ukrán elnöki hivatal X-en (a korábbi Twitteren).

A találkozótól Kijev azt reméli, hogy a tagállamok február 1-jei brüsszeli csúcstalálkozóján feloldják a magyar vétó miatt megakadt, ötvenmilliárd eurós (húszezermilliárd forintos) uniós segélycsomagot.

Az ungvári tárgyalások előtt Orbán Balázs politikai igazgató Magyarország álláspontjának lehetséges megváltoztatását jelezte, mondván, hogy a magyar kormány már elfogadja, hogy a segély az uniós költségvetésből származzon. Orbán Viktor korábban azt javasolta, hogy más forrásból teremtsék elő.

„A magyar kormány szombaton új javaslatot küldött Brüsszelnek, amelyben közölte, hogy már nyitott arra, hogy az ukrán csomagot az uniós költségvetésből fedezzék, sőt akár közös hitelt is felvehet annak finanszírozására, ha olyan kikötésekkel egészül ki a megállapodás, amelyek lehetőséget adnak Budapestnek arra, hogy később meggondolja magát” – közölte Orbán Balázs X-en.

Múlt héten Olha Sztefanyisina ukrán miniszterelnök-helyettes a Szabad Európának azt mondta, hogy Szijjártó Péter találkozója Dmitro Kulebával és Andrij Jermakkal „Orbán Viktor miniszterelnök ukrajnai látogatásának előkészítésével is összefügg”.

A magyar fél egyelőre nem erősítette meg, hogy Orbán Viktor Ukrajnába látogatna.

XS
SM
MD
LG