Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Politico: A „béka segge alatt” kifejezés írja le jól a bizalom szintjét Orbán és a többi EU-s vezető között


Szavazástechnikai újítás volt, amikor az uniós vezetők kiküldték Orbán Viktort a teremből. A kép az ülésen készült, 2023. december 14-én Brüsszelben
Szavazástechnikai újítás volt, amikor az uniós vezetők kiküldték Orbán Viktort a teremből. A kép az ülésen készült, 2023. december 14-én Brüsszelben

Mélyponton van Orbán Viktor és a többi uniós vezető kapcsolata a Politico forrásai alapján. Egy európai diplomata szerint ha a magyar miniszterelnök februárban is megpróbálja megvétózni Ukrajna támogatását és az uniós költségvetést, reális lehetőséggé válhat, hogy felgyorsítsák a 7. cikkely szerinti eljárást, és tényleg elveszik Orbán szavazati jogát.

Öt, névtelenséget kérő európai diplomata forrására hivatkozva írta azt a Politico, hogy olyan szinten megrendült már a bizalom Orbán Viktor és a többi uniós vezető között, hogy a legsúlyosabb politikai szankció is egyre reálisabb opció lehet.

Ez a 7. cikkely szerinti eljárást jelenti, aminek a végén ideiglenesen megfoszthatják szavazati jogától a magyar kormányt a tagállamok tanácsában.

A legsúlyosabb, de még sosem bevetett lehetőség
Az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás az Európai Parlament javaslatára indult be. Ez volt az a bizonyos Sargentini-jelentés, amelyet 2018. szeptember 12-én fogadott el az EP. Ebben szerepelt az, hogy a parlament felszólítja a tanácsot, hogy indítsa el a 7. cikkely szerinti eljárást, azaz állapítsa meg, fennáll-e az egyértelmű veszélye, hogy Magyarország megsérti az EU alapértékeit. Azóta is zajlik – igaz, csigalassúsággal – a folyamat, amiről itt olvashat bővebben. Ennek végén sem lehet kizárni egy országot az EU-ból, elvehetik viszont akár a szavazati jogát is a tanács és parlament hozzájárulásával.

Amennyiben megtörténik, az történelmi lépésnek számítana az egyhangú döntéshozatalra és összetartásra építő európai politikai rendszerben.

„Ha Orbán a februári csúcson valóban újra blokkolja a megállapodást (a költségvetésről és az ötvenmilliárd eurós támogatásról Ukrajna számára), akkor valódi lehetőséggé válhat a 7. cikkely felhasználása Magyarország szavazati jogának megfosztására” – üzente az egyik uniós diplomata forrás.

A lap idézi „a béka segge alatt” magyar kifejezést, egyrészt arra, hogy hova kerülhet Orbán, ha a többi ország tényleg működésbe hozza ellene a 7. cikkely szerinti eljárást.

„Ez nagyjából összefoglalja, hogy hogy áll a bizalom Orbán és a többi vezető között” – közölte egy uniós forrás, akiről a lap nem jelölte meg, hogy mely ország képviselője, vagy hogy megegyezik-e az előző megszólalóval.

Orbán Viktor emlékezetes szerepbe került a legutóbbi uniós csúcstalálkozón, december 14-én. Ekkor egy szavazástechnikai újítással egyszerűen kiküldték a teremből addig, amíg nélküle egyhangúan megszavazták Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának elindítását.

Orbán viszont a korábban említett, Ukrajnának szánt, ötvenmilliárd eurósra csökkentett összegű támogatási csomagot már ezen az uniós csúcson megvétózta.

Ehhez kapcsolódik: A magyar kormány már nyíltan közölte, hogy pénzért cserébe mondanának le az uniós vétójukról

A magyar kormány korábban vörös vonalként írta le Ukrajna uniós belépési folyamatának elindítását, amelyet nem támogatnak, ahogy azt is közölték, hogy pénzért viszont hajlandók lennének nem vétózni az Ukrajnának szánt uniós segítséget. A következő uniós csúcstalálkozó február 1-jén lesz.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG