Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijevbe látogatott Moldova elnöke, Zelenszkijjel is találkozik


Maia Sandu, Moldova elnöke (középen) meglátogatja Szent András apostol templomát Bucsában, Ukrajnában 2022. június 27-én
Maia Sandu, Moldova elnöke (középen) meglátogatja Szent András apostol templomát Bucsában, Ukrajnában 2022. június 27-én

Maia Sandu, Moldova elnöke hétfőn Ukrajnába utazott. Ez az első látogatása a szomszédos országba a háború kitörése óta. Ellátogatott Bucsába és Irpinybe, a civilek ellen elkövetett állítólagos orosz atrocitások legsúlyosabb helyszínére.

„Nem számítanak a gazdasági költségek, nem számítanak a politikai költségek, meg kell állítanunk a háborút, és biztosítanunk kell, hogy ilyen atrocitások ne fordulhassanak elő még egyszer”mondta Maia Sandu. Hozzátette: szívszorító volt hallgatni a háború szemtanúinak és áldozatainak beszámolóit.

„Nem tudtam szóhoz jutni az erőszak és a pusztítás mértékétől, amit láttunk – írta Sandu Twitteren. – Ez elképzelhetetlen tragédia, és teljes szívből kívánunk békét, szabadságot, jólétet és a saját maguk által választott életet a bátor, önzetlen ukrán népnek” – fogalmazott.


Sandu a látogatásán várhatóan találkozik ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel – közölte irodája a közösségi médiában.

Sandu ukrajnai látogatása mindössze néhány nappal azután történt, hogy Ukrajna és Moldova is megkapta az uniós tagjelölti státuszt, ami történelmi lépés mindkét volt szovjet köztársaság számára.

Moldova fogadta be az egyik legnagyobb számban az ukrán menekülteket, miután Oroszország február 24-én megtámadta szomszédját.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG