Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amnesty: Bizonyítható, hogy orosz csapatok háborús bűnöket követtek el Kijev közelében


Áldozatok temetése Bucsában április 14-én
Áldozatok temetése Bucsában április 14-én

Az Amnesty International szerint meggyőző bizonyíték van arra, hogy az orosz csapatok háborús bűnöket követtek el, beleértve a civilek bírósági eljárás nélküli kivégzését, amikor februárban és márciusban megszálltak egy területet Ukrajna fővárosa közelében.

„Nem elszigetelt esetekről beszélünk. Ezek a történések beleillenek egy mintázatba, ami más, oroszok által megszállt városokban és falvakban is jellemző volt” – mondta Donatella Rovera, az Amnesty vezető válságkezelési tanácsadója egy kijevi sajtótájékoztatón.

Az Amnesty szerint számos civilt is kivégeztek és kínoztak a Kijev ellen indított sikertelen támadás során. A csoport által gyűjtött információk „remélhetőleg felhasználhatók az elkövetők felelősségre vonásához, ha nem is ma, de egy nap a jövőben” – mondta a szervezet szóvivője. Az Amnesty jelentésében szerepel a Bucsa városában elkövetett mészárlás is, ahol az ukrán hatóságok szerint több mint négyszáz civilt öltek meg.

A hágai bíróság is vizsgálódik

A jelentés megállapította, hogy az orosz csapatok számos, nyilvánvaló háborús bűncselekményt követtek el Bucsában. A gyilkosságok nagy része a Jablunszka és a Vodoprovidna utca kereszteződésének közelében történt. Május 5-én ugyanezekről a gyilkosságokról tett közzé bizonyítékokat a Reuters is, amelyekből az is megállapítható, melyik orosz katonai egységek vettek részt a mészárlásban. Köztük volt például a 76. gárdista légi támadó hadosztály, amely az Amnesty jelentése szerint is jelen volt a városban.

Rovera elmondta, olyan töltényhüvelyeket találtak a mészárlás helyszínén, amelyeket csak az orosz légierő elit egységei használnak, köztük az említett hadosztály is. „Találtunk és betekinthettünk néhány katonai dokumentumba is, amelyek arra utalnak, hogy ezek a különleges egységek jelen voltak ezeken a helyeken, ahol ezeket a bűncselekményeket elkövették” – mondta.

Az ukrán hatóságok azt mondják, hogy több mint kilencezer lehetséges háborús bűncselekményt vizsgálnak, amelyeket az orosz csapatok követtek el. Az állítólagos háborús bűnöket a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is vizsgálja.

Tudatosan bombázhattak civileket

Az Amnesty azt mondta, hogy 22 esetet dokumentált, amikor az orosz erők bírósági eljárás nélküli kivégzéseket hajtottak végre Bucsában és a közeli területeken.

A Reuters szerint az Amnesty jelentése előtt a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov az oroszországi bucsai hadműveletről azt mondta, az koholmány és hamisítvány.

A kivégzések mellett az Amnesty jelentésében szerepelnek civilek elleni orosz légicsapások is, amelyek március 1–2-án nyolc lakóházat értek Borogyanka városában, és legalább negyven polgári személyt öltek meg. „Az orosz erők nem állíthatják hitelt érdemlően, hogy nem tudtak arról, hogy a célba vett épületekben civilek laknak” – áll a jelentésben.

XS
SM
MD
LG