Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijevnél visszaszorultak az oroszok, délen próbálkozhatnak partra szállással


Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (balra) a fronton lévő katonákkal beszélget. Az Ukrán Védelmi Minisztérium sajtószolgálatának fotója 2022. március 24-én készült
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (balra) a fronton lévő katonákkal beszélget. Az Ukrán Védelmi Minisztérium sajtószolgálatának fotója 2022. március 24-én készült

Az ukrán csapatok visszafoglalják a Kijevtől keletre fekvő elővárosokat, a brit hírszerzés információi szerint a Kijev ostromára készülő orosz csapatok továbbra is súlyos utánpótlásgondokkal küszködnek.

A Reuters egy Kijevtől keletre fekvő külváros polgármesterét idézve közölte, hogy az ukrán csapatok visszafoglaltak egy, a városon kívül eső falut. Az ellentámadás előtt civilek ezrei hagyták el a környéket, eleget téve a hatóságok felhívásának.

Még mindig ellátmánygondokkal küszködnek

A már egy hónapja tartó orosz invázió során az orosz csapatoknak nem sikerült egyetlen nagyobb ukrán várost sem elfoglalniuk, most pedig a brit hírszerzés jelentése szerin romlottak a pozícióik Kijev körül is. „Az ukrán ellentámadások és a túlterhelt utánpótlási vonalakon visszavonuló orosz erők lehetővé tették Ukrajna számára, hogy Kijevtől 35 kilométerre keletre újra elfoglalja a városokat és védelmi állásokat” – áll a brit jelentésben.

A britek közlése szerint az ukrán erők előző nap visszafoglaltak egy falut az orosz csapatoktól Boriszpol és Brovarij között, és továbbnyomultak volna, de megálltak, hogy ne veszélyeztessék a civileket. Szintén Kijev mellett, a fővárostól északnyugatra az ukrán erők megpróbálták bekeríteni az orosz csapatokat a szomszédos Irpiny, Bucsa és Hosztomel kisárosokban, amelyeket az elmúlt hetek súlyos harcai teljesen leromboltak.

Nőhet a civil áldozatok száma

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a napokban az orosz erők megpróbáltak behatolni Kijevbe, de visszaverték őket. Az ukrán csapatok védekező állásban tartják magukat a Kijevtől északkeletre fekvő Csernyihiv városánál is, akadályozva a főváros irányába történő orosz előrenyomulást. Amerikai tisztviselők a Reutersnek azt mondták: az oroszok gyenge teljesítménye összefügg azzal, hogy a véltnél rosszabb állapotban vannak a precíziós irányítású rakétáik. Becsléseik szerint az eddig kilőtt rakéták akár hatvan százaléka is csütörtököt mondhatott.

Katonai szakértők szerint Oroszországnak kevés precíziós fegyvere maradt, ez azonban azt is jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel nyúlnak majd nem irányított bombákhoz és tüzérségi lövedékekhez, amelyekkel válogatás nélkül támadhatnak városokat – ez az eddiginél is több civil áldozathoz vezethet. A városi harcokban eddig nagyrészt sikertelen orosz csapatok egyébként is a városi lakónegyedek bombázásával reagáltak a kudarcra. Becslések szerint Ukrajna 44 milliós lakosságának már mintegy negyede elmenekült otthonából.

Délen készülhet egy tengeri támadás

Kijeven kívül harcok folynak Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa körül is. Itt március 24-én ismét civil célpontot, egy humanitárius segélyek elosztására szolgáló központot ért bombatámadás, amelyben négy ember meghalt. Ennél is súlyosabb a humanitárius helyzet Mariupol keleti kikötővárosában, amely a háború kezdete óta ostrom alatt áll. Becslések szerint itt még mindig több tízezer ember van csapdában, élelem, gyógyszer, áram és fűtés nélkül.

Oroszország tagadja, hogy civileket célozna, és magát a háborút is „különleges katonai műveletnek” nevezi, amelynek célja szomszédja lefegyverzése. Kijev és nyugati szövetségesei ezt provokálatlan agressziónak nevezik, és azt mondják, hogy Oroszország valódi célja Ukrajna megszállása és a választott kijevi kormány megdöntése volt.

Nyugati elemzők szerint lehetséges, hogy Oroszország hamarosan új fronton, a Fekete-tenger irányából támadhat. Washington és szövetségesei azon is dolgoznak, hogy hajóelhárító fegyvereket biztosítsanak Ukrajna partjainak védelmére. Az ukrán erők március 24-én azt állították, hogy felrobbantottak egy orosz partra szálló hajót egy oroszok által megszállt kikötőben.

XS
SM
MD
LG