Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kikerült a házi őrizetből az eltérített belarusz újságíró


Raman Prataszevics a belarusz légierő parancsnoka és a nyomozóbizottság vezetője között lép be egy sajtóértekezletre Minszkben 2021. június 14-én
Raman Prataszevics a belarusz légierő parancsnoka és a nyomozóbizottság vezetője között lép be egy sajtóértekezletre Minszkben 2021. június 14-én

Raman Prataszevics – akit tavaly vettek őrizetbe Belaruszban repülőgépe minszki kényszerleszállása után – azt mondja, már nincs házi őrizetben.

Prataszevics január 25-én a Dzmitrij Beljakunak, a belarusz kormánypárti Rendszerjogi Védelmi Központ igazgatójának YouTube-csatornáján adott interjúban elmondta, hogy elhagyta korábbi tartózkodási helyét.

A világ sok országa elítélte Aljakszandr Lukasenka tekintélyelvű belarusz vezetőt az utasszállító gép „állami eltérítése” miatt, amelynek célja Prataszevics és orosz barátnője, Szofia Szapega letartóztatása volt. Május 23-án a járat Athénból Vilniusba tartott, amikor leszállásra kényszerítették a belarusz fővárosban egy bombafenyegetés ürügyén, amelyet több ország már akkor hamisnak nevezett.

Kormánypárti csatornán jelenti be, hogy újrakezdi

„Éppen most hagytam el azt a helyet, ahol házi őrizetben voltam” – mondta Prataszevics, hozzátéve, hogy héthavi házi őrizet után nehezen tud érintkezni az emberekkel és alkalmazkodni az élethez.

Prataszevics nem árulta el, hogy pontosan mikor engedték ki a házi őrizetből, és hozzátette: nincsenek konkrét tervei azonkívül, hogy a Systemic Rights Defense központ médiatevékenységén dolgozna. Újraindítja Telegram-csatornáját, a Szpravát is – közölte. Közben a nyomozás tovább folytatódik ügyében.

Prataszevicset a 2020. augusztusi vitatott elnökválasztást követő zavargásokkal összefüggésben vádolták meg, ez akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Kulcsfontosságú irányítója volt a Telegram Nexta-Live csatornának, amely a 2020. augusztusi választások hivatalos eredményét elítélő tömegtüntetésekről tudósított.

Körülbelül egy hónapnyi börtön után Prataszevicset és Szapegát két különböző börtönből háziőrizetbe helyezték át, miközben az ellenzék és a jogvédők azonnali szabadon bocsátásukat követelték.

A barátnőről szó sem esett most

Mielőtt házi őrizetbe került volna, Prataszevics többször szerepelt a belarusz állami televízióban. Az ellenzék és nyugati tisztviselők azzal vádolták Lukasenka rezsimjét, hogy kínzásokkal kényszerítette ki a videóra vett vallomásokat, és Prataszevics, illetve barátnője azonnali szabadon bocsátását követelték.

A belarusz ügyészség a múlt hónapban közölte, hogy befejezték a vádemelést Szapega ellen, társadalmi gyűlölet keltésével, az információbiztonság megsértésével, személyes adatokkal való visszaéléssel és a bűnüldözők megfenyegetésével vádolták meg.

Ha elítélik, Szapega akár hat év börtönt is kaphat.

Prataszevics január 25-én nem beszélt a barátnőjéről a YouTube-on.

Január 17-én közzétett jelentésében az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetének (ICAO) az incidens kivizsgálására felállított tényfeltáró csoportja arra a következtetésre jutott, hogy a bombafenyegetés „szándékosan volt hamis”.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma ezután négy belarusz kormánytisztviselőt azzal vádolt meg, hogy összeesküvést szőttek légi kalózkodásra, a járat földre kényszerítésére.

A New York-i szövetségi bíróságon január 20-án benyújtott vádiratban az ügyészek azt állítják, hogy a tisztviselők egy olyan bombafenyegetés meghamisítására esküdtek össze, amely kényszerleszállásra késztette a Ryanair járatát Minszkben, amikor a belarusz légtérben repült.

A belarusz hadsereg egy MiG–29-es vadászgépet küldött a levegőbe annak biztosítására, hogy a legénység betartja a repülésirányítók utasításait. Az utóbbiakat a vád szerint belarusz biztonsági ügynökök irányították.

"Rosszkor volt rossz helyen"?: a lány, akit a belarusz aktivistával vettek őrizetbe
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00

XS
SM
MD
LG