Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilép a fényre Gáza első rockzenekara


A palesztin könyvelő, Raji El-Jaru az első gázai rockbanda próbáján Gáza városában, 2021. augusztus 1-jén
A palesztin könyvelő, Raji El-Jaru az első gázai rockbanda próbáján Gáza városában, 2021. augusztus 1-jén

Egy könyvelő, két ügyvéd, egy agrármérnök és egy svájci humanitárius szervezet dolgozója alakította meg Gáza első rockzenekarát, amely angolul ad hangot a palesztin területen folyó háború fájdalmának.

A hihetetlen csoport több mint két éve jött össze, hogy megalkossa az Osprey V-t. Videóklipeket tettek fel a netre, és rejtélyes aurát teremtettek maguk körül arcuk elrejtésével. Most már a banda kész kilépni a rivaldafénybe az izraeli–palesztin konfliktus által kiváltott érzelmektől átitatott dalokkal.

Roger Waters is ott volt

Áprilisban, egy hónappal a gázai fegyveresek és Izrael 11 napos háborúja előtt felléptek a Live for Gaza című online koncerten, hogy pénzt gyűjtsenek a palesztin területek zenészeinek. A palesztinbarát aktivista, Roger Waters, a Pink Floyd híressége is részt vett ebben.

Az együttes dalírója, Moamin El-Jaru elmondta, hogy az Osprey V. egyszerre akar egyetemes és különleges gázai üzenetet közvetíteni azon a területen, amelyet az iszlamista Hamász fegyveres csoport irányít 2007 óta.

„Próbálok olyan helyzeteket vagy problémákat felhozni, amelyekkel a világon mindenki szembesül, de mert olyan helyről jöttem, amelyet annyi háború és konfliktus átkozott el, megpróbálom elmondani őket az én szemszögemből, a gázai helyemről – mondja El-Jaru, aki foglalkozása szerint jogász. – Kiordítjuk a fájdalmunkat – hallod, hogy hív?” – kérdezi egyik daluk, az Otthon.

Gyerekkori álom

Raji El-Jaru fronténekes, könyvelő, Moamin El-Jaru unokatestvére volt a hajtóerő a zenekar megalakulásakor. Azt mondja, gyerekkori álmát valósította meg ezzel.

Egyik próbájukon arról beszélt a Reutersnek, hogy az Osprey angolul énekel, „így mindenki megérti az üzenetet, és mindenkit meg is érint az igazságtalanság elleni harag kiáltása”. Moamin El-Jaru szerint a dal címe, az Otthon megindító jelentéssel bír az Izraellel vívott háború miatt kitelepített palesztinok számára.

„Amikor az otthonról énekelek, az a palesztinok otthonáról szól, és mindenkiéről, aki nehéz helyzetben van, és nem érzi otthon magát” – mondta.

Sokkolt, de jól

Thomas Kocherhans dobos Svájcból beszélt. Elmesélte, hogy három éve csatlakozott a zenekarhoz, amikor humanitárius munkát végzett Gázában. „Amikor először hallottam őket, igazán sokkoltak, de nagyon jó értelemben. Egyszerűen nem gondoltam volna, hogy ilyen minőségi zene létezik Gázában” – mondta Kocherhans, akinek küldetése végeztével az év elején el kellett hagynia Gázát.

Jóllehet a konzervatív Gázában nem érdeklődnek a nyugati zene iránt, a ragadozómadárról elnevezett együttes nagy reményeket fűz a sikerhez. ​„Szívesen lennénk a palesztin Metallica vagy a Pink Floyd, Roger Waters” – mondja Raji El-Jaru.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG