Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én

Újabb civileket evakuáltak alagutakon át a mariupoli acélgyárból

Magyarország további engedményeket kaphat az EU-s olajembargóval kapcsolatban, közben sajtóértesülés szerint Horvátország is felmentést kérhet. Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Putyin mozgósítást jelent be a győzelem napi ünnepségeken, május 9-én.

18:09 2022.05.06.

Oroszország azt ígéri, nem vet be atomfegyvert

Oroszországnak nem áll szándékában taktikai atomfegyvereket használni Ukrajnába, közölte pénteken az orosz külügyminisztérium szóvivője.

"Oroszország szilárdan tartja magát ahhoz az elvhez, hogy egy nukleáris háborúban nem lehetnek győztesek, és azt nem szabad kirobbantani" - mondta Alekszej Zajcev. Hozzátette, hogy az orosz nukleáris doktrína nem tartalmaz olyan forgatókönyveket, amely alapján ukrajnai célpontokat támadhatnának.

Mindazonáltal Zajcev hozzátette, hogy "bármilyen provokációra lehet számítani" Ukrajna és a Nyugat részéről, és Oroszországnak "készen kell állnia minden fejleményre a médiatérben és közvetlenül a terepen". (AP)

18:01 2022.05.06.

Az ukrán elnök Kijevbe hívta a német vezetőket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy meghívta Németország kormányfőjét és államfőjét, hogy május 9-én Ukrajnába látogasson.

Olaf Scholz (b) és Frank-Walter Steinmeier Berlinben 2022. április 25-én
Olaf Scholz (b) és Frank-Walter Steinmeier Berlinben 2022. április 25-én

A látogatás egybeesne az Oroszországban zajló győzelem napi ünnepségével, amelyen a Szovjetuniónak a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelmét ünneplik. A győzelem napi rendezvényen korábban részt vettek a nyugati államok, köztük Németország vezetői is, idén azonban nem lesznek jelen külföldi politikusok.

Németország tagja az Ukrajnát támogató nyugati szövetségnek, de Olaf Scholz kancellár még nem tett szolidaritási látogatást az országban. Scholz az elmúlt hetekben bírálta az ukrán tisztviselőket, mert Kijev nem volt hajlandó meghívni Frank-Walter Steinmeier német államfőt, akit Ukrajna azzal vádolt, hogy Oroszországot támogatja.

A londoni Chatham House-ban pénteken tartott előadásában Zelenszkij elmondta, hogy beszélt Steinmeierrel, és meghívta őt és Scholzot is Kijevbe. Egyelőre nem tudni, hogy a német politikusok elfogadták-e a meghívást, de azt már igen, hogy napokon belül Ukrajnába látogat a Bundestag elnöke és a német külügyminiszter. (AP)

17:35 2022.05.06.

Kijevben járt a három balti ország külügyminisztere

Észtország, Lettország és Litvánia külügyminisztere május 6-án Kijevbe látogatott, és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

„Ezúttal is az újjáépítésről, a helyreállításról és Ukrajna uniós tagjelölti státuszáról tárgyalunk” – írta a Twitteren Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. „A virágzó Kijev arra emlékeztet (minket), hogy az ország készen áll a fényes jövőre.”

A lett külügyminiszter, Edgars Rinkevics azt írta a Twitteren, arról is beszéltek, hogy „mit tanulhat a világ, Európa Ukrajnától”. (AP)

17:18 2022.05.06.

Az atomarzenál is felvonul Moszkvában május 9-én

A nukleáris háborúval való újabb fenyegetőzésről is szól majd a győzelem napi moszkvai felvonulás, ahol a „végítélet-repülőt” is bemutatják.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vörös téren fog beszélni a csapatok, tankok, rakéták és interkontinentális ballisztikus rakéták felvonulása előtt, a II. világháborús győzelem 77. évfordulóján. Az orosz hadügyminisztérium közlése szerint a Szent Bazil székesegyház fölött átrepülnek az atomtöltet célba juttatására is alkalmas Tu-160-as stratégiai bombázók és – 2010 óta először – az Il-80-as „végítélet” parancsnoki repülőgép is felvonul.

Ez az az atombiztosra tervezett repülőgép, amely nukleáris háború esetén Oroszország legfelsőbb vezetőit szállítaná. Az Il-80-ast egyfajta mobil parancsnoki központjának tervezték, de államtitok, hogy konkrétan milyen technológiával szerelték fel. (Reuters)

Az Iljusin Il-80-as „végítélet” parancsnoki repülőgép Moszkva közelében 2015.március 19-én
Az Iljusin Il-80-as „végítélet” parancsnoki repülőgép Moszkva közelében 2015.március 19-én

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG