Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én

Újabb civileket evakuáltak alagutakon át a mariupoli acélgyárból

Magyarország további engedményeket kaphat az EU-s olajembargóval kapcsolatban, közben sajtóértesülés szerint Horvátország is felmentést kérhet. Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Putyin mozgósítást jelent be a győzelem napi ünnepségeken, május 9-én.

09:51 2022.05.02.

Zelenszkij: Ukrajna nem tud gabonát szállítani, ha Putyin blokkolja a fekete-tengeri kikötőket

Ukrajna több tízmillió tonna gabona exportjától eshet el a fekete-tengeri kikötők orosz blokádja miatt, ami élelmiszerválságot okozhat Európában, Ázsiában és Afrikában – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn.

„Oroszország nem enged ki és be hajókat, ellenőrzése alatt tartja a Fekete-tengert” – jelentette ki Zelenszkij a 60 Minutes ausztrál hírműsorban. „Oroszország teljesen blokkolni akarja országunk gazdaságát” – tette hozzá.

Ukrajna a gabona és más élelmiszerek, valamint a fémek jelentős exportőre. (Reuters)

10:23 2022.05.02.

Romániába és Szlovákiába látogat az amerikai first lady

Jill Biden
Jill Biden

Jill Biden, az amerikai elnök felesége csütörtöktől öt napra Romániába és Szlovákiába látogat, hogy találkozzon az Egyesült Államok katonáival és nagykövetségi munkatársaival, ukrán menekültekkel, humanitárius segélymunkásokkal és tanárokkal – közölte hivatala hétfőn.

A NATO- és EU-tag Románia és Szlovákia több százezer ukrán menekültet fogadott be, akik az orosz invázió elől menekültek el.

Ezt megelőzően Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tett egy előre be nem jelentett látogatást Kijevben a mostani hétvégén. Pelosi szombaton találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel.

Az amerikai first lady a tervek szerint pénteken látogatja meg a Romániában szolgáló amerikai katonákat, majd Bukarestbe megy, ahol másnap találkozik a román kormány tagjaival, az amerikai nagykövetség munkatársaival és a menekült ukrán gyerekekkel foglalkozó tanárokkal – áll a hivatala által kiadott közleményben.

Jil Biden látogatása alatt elmegy a szlovák fővárosba, Pozsonyba is, ahol amerikai követségi munkatársakkal és kormányzati tisztviselőkkel találkozik. (Reuters, AFP)

10:39 2022.05.02.

A dán külügyminiszter személyesen nyitja meg újra a kijevi nagykövetségüket

Dánia hétfőn újranyitja ukrajnai nagykövetségét, amit a február 24-én indított orosz invázió kezdetekor azonnal bezárt – közölte a dán külügyminisztérium.

„Az, hogy ma újra kinyitjuk a dán nagykövetség kapuit, egy nagyon egyértelmű jelzése annak, hogy Dánia támogatja Ukrajnát és az ukrán népet” - mondta a dán DR csatornának Jeppe Kofod külügyminiszter, aki személyesen nyitja újra a nagykövetséget.

Számos más ország, köztük Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is nemrég jelentette be, hogy újranyitják kijevi nagykövetségeiket. (Reuters)

11:01 2022.05.02.

Az Azov ezred örül a mariupoli acélüzemben rekedt civilek evakuációjának

Szvjatoszlav Palamar
Szvjatoszlav Palamar

Szvjatoszlav Palamar, az orosz hadsereg ostromában mára szinte porig rombolt Mariupolt védő Azov ezred parancsnokhelyettese üdvözölte az ellenállás utolsó bástyájának számító üzemben menedéket kereső civilek kimenekítésének megkezdését, mondván, hogy jelenlétük csak nehezítette a védekezést.

Elmondta, hogy sok a sebesült és a halott a sűrű alagútrendszerrel átszőtt létesítményben, nincs elég ivóvíz, oszló holttestek bűze terjeng a levegőben. Emellett a területen számos, fel nem robbant orosz lövedék található.

Reményét fejezte ki, hogy sikerül minden civilt és katonát is evakuálni, és hangsúlyozta, hogy sok sebesült a romok alatt rekedt, megfelelő felszerelések nélkül pedig komoly nehézséget jelent a kimentésük, a katonáknak ugyanis puszta kézzel kell több tonnás törmelékeket megmozgatniuk.

Leszögezte ugyanakkor, hogy az Azov ezred tagjai addig fogják folytatni a harcot, amíg ezzel ellentétes utasítást nem kapnak. (AP)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG