Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én

Újabb civileket evakuáltak alagutakon át a mariupoli acélgyárból

Magyarország további engedményeket kaphat az EU-s olajembargóval kapcsolatban, közben sajtóértesülés szerint Horvátország is felmentést kérhet. Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Putyin mozgósítást jelent be a győzelem napi ünnepségeken, május 9-én.

11:26 2022.05.02.

Törökország a háború ellenére is várja az orosz turistákat

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn kijelentette, hogy orosz kollégája, Vlagyimir Putyin nagyon megértő az ügyet illetően, és kifejezte támogatását a két ország közötti idegenforgalom mellett.

Török part a Fekete-tengeri régióban 2016-ban
Török part a Fekete-tengeri régióban 2016-ban

Törökország komoly kihívásokkal néz szembe az egekbe szökő infláció miatt, ezért nagy szüksége van valutabevételekre.

Erdogan azt is közölte, hogy a héten tárgyalni fog Putyinnal a mariupoli civilek kimenekítésének felgyorsításáról, illetve az orosz és ukrán gabonaexport zavartalan biztosításának lehetőségeiről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a görög ERT televíziónak adott interjújában véres pénznek nevezte a törökországi és görögországi orosz turizmusból származó bevételeket. Szavai szerint kettős mércének számít, hogy miközben Ankara közvetítői szerepet kíván játszani Kijev és Moszkva között, mindent megtesz az orosz idegenforgalom felpörgetése érdekében. (AP)

11:42 2022.05.02.

Uniós energiacsúcs az újabb szankciókról, most az orosz olajra is kiterjeszthetik

Gázvezeték Németországban 2022. március 24-én
Gázvezeték Németországban 2022. március 24-én

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei hétfői találkozójukon vitatják meg Oroszország lépését a lengyelországi és bulgáriai gázszállítás leállításáról, és egyeztetnek a tervezett új szankciókról Moszkvával szemben, az Ukrajna ellen indított háború miatt.

A 27 tagú Európai Unió eddig öt körben vezetett be szankciókat orosz tisztviselőkkel, oligarchákkal, bankokkal, cégekkel és más szervezetekkel szemben az invázió februári kezdete óta.

Az Európai Bizottság a szankciók hatodik körén dolgozik, amely ezúttal már az orosz kőolajexportot is érintheti, de az orosz importtól függő országok, például Magyarország és Szlovákia óvatosabbak ezzel a lépéssel.

Az Európai Bizottság még ezen a héten bejelentheti az új szankciókra vonatkozó javaslatait, amelyeket a tagországoknak jóvá kell hagyniuk. Ez akár több napig is eltarthat.

Az uniós energiaügyi miniszterek hétfői találkozójukon azt is megvitatják, milyen lépéseket kellene tenni, ha Oroszország újabb országok irányába is nyomást gyakorol a gázszállítás leállításával. (AP)

12:06 2022.05.02.

12:54 2022.05.02.

Lengyelország konkrét dátumot kér az orosz olaj uniós embargójára

Lengyelország azt szeretné, hogy az Európai Unió szabjon meg egy pontos határidőt az uniós tagállamoknak az orosz olajimport leállítására – mondta hétfőn a lengyel klímaügyekért felelős miniszter, aki abban bízik, hogy az embargó még az év vége előtt életbe léphet.

„Azt szeretnénk, hogy ez a csomag (a szankciókról) tartalmazzon egy nagyon konkrét és egyértelmű dátumot és követelményt minden ország számára... ennek egy teljeskörű csomagnak kell lennie, kiskapuk nélkül” – közölte a lengyel politikus. (Reuters)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG