Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína azt állítja, hogy nem akar profitálni az ukrajnai háborúból


Annalena Baerbock és Csin Kang közös sajtótájékoztatója Pekingben 2023. április 14-én
Annalena Baerbock és Csin Kang közös sajtótájékoztatója Pekingben 2023. április 14-én

A kelet-ázsiai ország külügyminisztere leszögezte, hogy nem kívánnak hasznot húzni a konfliktusból, és reményét fejezte ki, hogy tárgyalások indulnak a korábban bemutatott pekingi béketerv alapján.

Csin Kang berlini látogatásán emlékeztetett arra, hogy országa nemrég Moszkvával és Kijevvel is egyeztetett az esetleges rendezésről, illetve közölte, hogy különleges megbízottjuk hamarosan ismét Ukrajnába utazik.

„Nem fogunk olajat önteni a tűzre” – fogalmazott.

A Nyugat azzal vádolja Kínát, hogy politikai és eszközbeli támogatást is nyújt Oroszországnak az invázió tavaly februári megindítása óta. Az Európai Unió tagállamai épp megkezdték az egyeztetést egy újabb szankciós csomagról, amellyel elsősorban a korlátozásokat kijátszó vállalatok ellen lépnének fel.

Csin élesen tagadta, hogy kínai cégek ezt tennék, és azt hangoztatta, hogy Kína normális kereskedelmi kapcsolatot tart fenn Oroszországgal. Azt nem említette, hogy jelentősen megugrott a leárazott orosz nyersolaj kínai vásárlása.

Ehhez kapcsolódóan: A kínai javaslat elvezethet az ukrajnai háború végéhez? Nem egészen

Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője felszólította Kínát, hogy vesse be befolyását a békés megoldás érdekében, és egyúttal utalt arra is, hogy Peking nem tesz eleget.

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként Kína fontos szerepet játszhat a háború lezárásában, ha úgy dönt, hogy így tesz” – mondta.

Ugyanakkor üdvözölte, hogy a pekingi kormány nemrég nyilatkozatában megerősítette a függetlenné vált szovjet utódállamok szuverenitását.

A berlini vezetés jelenleg Kína-politikája átalakításán dolgozik, a hárompárti koalíció egyes tagjai sokkal keményvonalasabb álláspontot képviselnének Pekinggel szemben.

Olaf Scholz kancellár előző nap az Európai Parlament plenáris ülésén aláhúzta, hogy a német és a kínai gazdaság szétválasztása (decoupling) helyett kockázatmentesítésre (de-risking) lenne szükség.

Ehhez kapcsolódóan: Von der Leyen: Ukrajna „meghatározó tényező” az EU és Kína kapcsolataiban

Csin azonban kikelt ez ellen is, mondván, hogy bizonyos intézkedések végső soron ártani fognak a két ország közötti kereskedelemnek. „Nem lenne szabad átpolitizálni a normális gazdasági kapcsolatokat” – figyelmeztetett.

A kínai külügyi tárca vezetője emellett megpróbálta kisebbíteni a jelentőségét annak, hogy ütemezési okokra hivatkozva az utolsó pillanatban lemondták Christian Lindner német pénzügyminiszter szerdára tervezett pekingi látogatását.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG