Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína- és oroszbarátabb külügyminiszter jöhet Csehországban


Tomáš Petříček cseh külügyminiszter (j) és Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere Plzeňben, Csehországban, 2020. augusztus 11-én
Tomáš Petříček cseh külügyminiszter (j) és Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere Plzeňben, Csehországban, 2020. augusztus 11-én

Menesztették Tomáš Petříček cseh külügyminisztert, utódja pedig Lubomír Zaorálek jelenlegi kulturális miniszter lehet, aki egyes elemzők szerint jóval megengedőbb állásponton van utódjánál Kínával és Oroszországgal szemben.

Az Oroszország és Kína jelentette kockázatokra gyakran figyelmeztető Petříčeket azután menesztették, hogy pártja, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) hétvégi kongresszusán sikertelenül megpályázta az elnöki tisztséget. A külügyminiszteri posztot 2018 óta betöltő politikus lecserélését azonban néhány héttel ezelőtt már Miloš Zeman államfő is kérte Andrej Babiš miniszterelnöktől, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy Petříček nem támogatta a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinák beszerzését, valamint kizárná Oroszországot a Dukovany atomerőmű bővítését célzó pályázatból.

A szoros orosz és kínai kapcsolatot támogató Zeman, aki többször összekülönbözött az elmúlt években Petříčekkel, jóváhagyta Babišnak a tárcavezető menesztésére irányuló indítványát.

Vitatott orosz részvétel

Tomás Petříček kételyeket fogalmazott meg azon tervekkel kapcsolatban, amelyek szerint az oroszok is részt vehetnének egy új nukleáris reaktor építésére tervezett, hatmilliárd eurós tenderen. Ezt az álláspontot osztja a cseh hírszerző közösség és a parlamenti ellenzék is. Sajtótájékoztatóján azon véleményének adott hangot, hogy ez, valamint a CSSD-n belüli sikertelen elnöki pályázata lehetett az oka a menesztésének.

A CSSD a Babiš vezette kisebbségi koalíciós kormány kisebb tagja. Októberben parlamenti választásokat tartanak a NATO- és EU-tag Csehországban.

Petříček utódja valószínűleg a jelenlegi kulturális miniszter, Lubomír Zaorálek lesz, aki az előző kormány külügyminisztereként olyan kezdeményezésekhez adta a nevét, amelyeket sokan túlságosan Kína-barátnak tartanak. Mivel a politikus még nem döntött arról, hogy elfogadja-e a felkérést, Zeman addig is a CSSD elnökét, Jan Hamáčeket nevezte ki a tárca élére.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG