Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Luxushotelben ápolják a hajléktalan fertőzötteket


Ebben a négycsillagos hotelben lábadozhatnak a hajléktalanok.
Ebben a négycsillagos hotelben lábadozhatnak a hajléktalanok.

Napi háromszori étkezés, teljes orvosi ellátás, tévé és egyéb, hajléktalanként már-már csodaszámba menő lehetőségek várják azokat az otthontalanokat, akik szerencsétlenségükre megfertőződtek a vírussal. Mindez Prágában. Eközben Budapesten… Prágai levél.

A minap posztolta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal arra a XIII. kerületi Szabolcs utcai kórházra, melyben kórházi ellátásra szoruló hajléktalanokat ápolnak.

A Vagyonkezelő MTI által közölt válaszában azt írta, a fővárosnak kilenc hónapja volt arra, hogy tegyen valamit, de nem cselekedett, és nem is válaszolt az MNV Zrt. szerződési ajánlatára.

Miközben a magyar fővárosban a járvány kellős közepén ez a vita folyik, Prágában a főváros kibérelt egy luxushotelt, ahol a Coviddal fertőzött hajléktalanok kaphatnak szállást és ellátást.

Amivel mindenki jól jár, elsősorban persze a kiszolgáltatott emberek, de a négycsillagos szálloda tulajdonosa sem panaszkodhat, hiszen november óta 250 embernek tudott szállást adni.

“Életemben először voltam ilyen hotelben” – mesélte az egyik, egyébként frissen felépült beteg, Josef Jirsa.

A cseh főváros szociális központjának igazgatóhelyettese a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a hotelben ellátott emberek a napi háromszori étkezés mellett teljes orvosi ellátást kapnak és egyéb szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, amíg fel nem épülnek.

Ludmila Tomesova szerint a felépülés és a negatív teszteredmény után sem engedik el ezeknek az embereknek a kezét, próbálnak nekik valamilyen szállást találni és segíteni őket abban, hogy hozzáférjenek a különböző szolgáltatásokhoz.

Prágában egyébként 4500 hajléktalan él, nyilván a szokásosnál is nagyobb veszélynek kitéve annak a 10,7 milliós országnak a fővárosában, ahol már közel 25 ezer ember veszítette életét a Covid-járvány következtében és ahol a múlt héten a harmadik legmagasabb volt az ezer főre eső fertőzöttek aránya a világon.

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztettünk egy talán feledésbe ment műfajt is, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit szubjektívabb módon bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet, kultúrát, történelmet próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.
XS
SM
MD
LG