Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína dominanciára tör a mesterséges intelligencia terén


Kínai zászlót lenget a szél egy térfigyelő kamera mögött Pekingben 2019. október 8-án
Kínai zászlót lenget a szél egy térfigyelő kamera mögött Pekingben 2019. október 8-án

Kína megnyerte a versenyt a mesterséges intelligencia terén az Egyesült Államokkal szemben. Technológiai fejlesztései nyomán gyorsan halad a globális dominancia felé – közölte az amerikai légierő volt szoftverügyi főtisztviselője.

Nicolas Chaillan a Financial Times (FT) című brit lapnak adott interjúban arról számolt be, hogy a megfelelő válaszlépések elmaradása komoly veszélynek teszi ki az Egyesült Államokat.

Nemrég mondott le a pozíciójáról, amelyet elsőként töltött be a védelmi minisztériumon belül, tiltakozásképpen az amerikai hadsereg technológiai átalakulásának lassúsága ellen. Mint mondta, a kibervédelem egyes washingtoni kormányzati intézményeknél „óvodás szinten van”.

„Nem lesz esélyünk Kína ellen tizenöt-húsz év múlva. Szerintem ez a kérdés mára eldőlt” – mondta. Hozzátette, félő, hogy Peking fogja uralni a világ jövőjét, befolyása alatt tartva mindent a médianarratíváktól a geopolitikáig.

Ezért egyebek mellett a lassú innovációt és az új technológiákkal kapcsolatos etikai vitákat hibáztatta, illetve az olyan amerikai vállalatokat, mint a Google, amiért vonakodnak együtt dolgozni az állammal például a mesterséges intelligenciát illetően.

Chaillan kiemelte, hogy ezzel szemben a kínai cégeknek kötelező együttműködniük a kormánnyal, és hatalmas összegeket fordítanak fejlesztésre, tekintet nélkül az esetleges etikai kérdésekre.

Nyugati titkosszolgálati értékelések szerint a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kína már egy évtizeden belül domináns szereplővé válhat a legfejlettebb technológiák számos területén, így a mesterséges intelligenciában, a szintetikus biológiában vagy a genetikában.

A légierő tájékoztatása szerint a haderőnem vezetője a lemondást követően megbeszélést folytatott Chaillannal a szoftverfejlesztésekre vonatkozó javaslatairól.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG