Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így figyeli Kína a világot


A napokban megjelent cikksorozatunkban azt mutattuk be, hogy több ezer magyar lehet abban az adatbázisban, amelyet egy kínai cég állított össze az egész világra kiterjedő adatgyűjtése során. A lista nem véletlenszerű: kutatók, diplomaták, politikusok is szerepelnek rajta.

„Kínáról köztudott, hogy autokratikus megfigyelő államot épít belföldön. Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy Kína [saját határain kívül] is megfigyel külföldi személyeket és intézményeket hírszerzési és befolyásolási célból” – így jellemzik elemzők azt a hatalmas adatbázist, amely mintegy 2,4 millió emberről és 650 ezer szervezetről tartalmaz információkat. Az adatbázist 2,3 milliárd cikk és 2,1 milliárd közösségimédia-poszt alapján állították össze.

Ahogy arról a Szabad Európa múlt héten beszámolt, a listán 710 Magyarországhoz köthető személy szerepel. Köztük élvonalbeli és helyi politikusok, illetve családtagjaik, cégvezetők, katonatisztek, de akad a listán újságíró is. Mivel az adatoknak csak egy kis részét sikerült helyreállítani, összességében valószínűleg több ezer magyarról gyűjthetett adatot a Shenzhen Zhenhua Data Information Technology nevű cég.

Kínai adatbázis: a legfontosabb információk egy videóban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:58 0:00

Összes cikkünk a témában:

Egyház, IT és bűnözés

Egyházi vezetők, pénzügyi szakemberek és programozók is vannak a Kína által megfigyelt magyarok között, ez utóbbiak legalább ötvenen.

Többnyire olyan cégekről van szó, amelyek nem ismertek a nagy nyilvánosság előtt, de olyan társaságok volt vagy jelenlegi munkatársai is felbukkannak a névsorban mint a Prezi, a Kürt, az IBM vagy a Microsoft.

Sokkal érdekesebb ennél, hogy milyen területeken dolgozó emberekről van szó, hiszen ez mutatja meg, hogy mi iránt érdeklődik Kína. Több mesterséges intelligenciával foglalkozó fejlesztő szerepel az adatbázisban, ahogy a startupok között akad a blockchain alkalmazásával foglalkozó, titkosított felhőszolgáltatást nyújtó vagy éppen RFID-s nyomkövetést fejlesztő cég.

Van több 3D-modellezéssel, képalkotással, illetve képfelismeréssel foglalkozó startup, és fintech cégek mellett chatbotot vagy szövegelemző szoftvert fejlesztő társaság is. De vannak a listán olyan tanácsadók is, akik a legnagyobb hazai telekommunikációs és pénzügyi társaságokkal is dolgoztak már.

Honnan származnak a Zhenhua adatbázis adatai?
Honnan származnak a Zhenhua adatbázis adatai?

Hat olyan személyre is rábukkantunk az adatbázis átvizsgálása során, akik nemzetközi bűnözői múltjuk miatt kerültek fel a listára. Náluk az is látszik, milyen kulcsszavak alapján választották ki őket. Ezek a vesztegetés, zsarolás, lopás és szervezett bűnözés.

Sok politikus, a rokonaik és bírák

Szinte mindegyik magyar miniszterelnök legalább egy rokonának neve szerepel az adatbázisban. Megtalálhatók a listán Medgyessy Péter és Bajnai Gordon rokonai, de Orbán Viktor egyik gyerekének neve is.

Ami a kormánypárti politikusokat illeti, fent van a listán Varga Judit igazságügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Soltész Miklós, Havasi Bertalan és Hollik István is.

Megtaláltuk az adatbázisban Rogán Antal, Tuzson Bence, Lázár János, Kósa Lajos, Trócsányi László, Tarlós István és Martonyi János egy-egy gyerekének a nevét is. Fent van a listán Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és egyik gyereke, ahogyan Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gyereke is. Rajtuk kívül több államtitkár és önkormányzati képviselő nevét is tartalmazza a névsor.

Ami az ellenzéki politikusokat illeti, az adatbázisban ott szerepel Gyöngyösi Márton jobbikos, Hiller István, Burány Sándor és Kunhalmi Ágnes szocialista képviselők neve, de rajta vannak a listán olyan, részben már visszavonult politikusok is, mint Hagyó Miklós, Gál J. Zoltán, Ángyán József, Dávid Ibolya és Vona Gábor egyik közvetlen hozzátartozója.

Több tucatnyi jelenlegi és volt diplomata neve, illetve valamilyen közvetlen hozzátartozója is fent van a kínai cég által összeállított adatbázisban. Közülük jelenleg is szolgál Szabó László Zsolt Új-Zélandon (az ő neve MTVA-vezérigazgatóként vált ismertté), Kumin Ferenc az USA-ban, Diczházi Gábor Litvániában, Mátis Viktor Törökországban, Konkoly Norbert Oroszországban, Bencze József a Fülöp-szigeteken. Szegner Balázs Düsseldorfban, Teleki Szilárd pedig Sao Paolóban főkonzul.

16 bíró, illetve alkotmánybíró nevét is tartalmazza az adatbázis. Köztük van négy kúriai tanácselnök, öt kúriai bíró, egy járásbírósági elnök és négy már nyugalmazott – korábban szintén magas beosztást betöltött – bíró.

Az Alkotmánybíróság tagjai közül szerepel az adatbázisban Dienes-Oehm Egon egyik közvetlen hozzátartozója, valamint Holló András volt AB-elnök is.

A bírák mellett a listán megtalálható két rendőrfőkapitány, valamint egy nyugalmazott vezérezredes szintén volt honvédségi családtagja.

Állami cégek – állami vagyon

Több adóhatósági munkatárs szereplésén túl beszédes lehet az, hogy mely állami cégek vezetői tartoznak a kínaiak érdeklődési körébe.

A Magyar Nemzeti Bank több vezetőjének a nevét tartalmazza a lista (Fömötör Barna MNB-főigazgató, a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagja; Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja; valamint Balog Ádám a jegybank volt alelnöke - jelenleg az MKB elnök-vezérigazgatója).

Az adatbázis alapján az állami vagyon, illetve annak bizonyos elemei különösen érdekelhetik Kínát. Szerepel a listán a Közbeszerzési hatóság két volt elnöke (közülük az egyik Rigó Csaba, aki jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal élén áll). Márton Péter ma a Magyar Államkincstárnál miniszteri biztos, de korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgatója volt. Rajta kívül legalább öt, az MNV vezetésében korábban részt vevő ember nevét találtuk meg az adatbázisban.

Hét olyan ember nevét is tartalmazza a lista, aki korábban a MÁV vezetésében vett részt. Ez annak a fényében lehet érdekes, hogy a kínai finanszírozású Budapest-Belgrád vasútvonal már épül. Az adatbázisban felbukkant Pál László neve is, aki a MÁV éléről került a Kínai–Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. élére.

Három korábbi Mol vezető, két MVM irányításában résztvevő személy mellett több olyan név is szerepel az adatbázisban, akik a Paksi Atomerőmű vezetőségében vettek részt.

Külkereskedelmi szempontokból lehet érdekes, hogy korábbi Exim Bank vezér és befektetési ügynökségi vezető is van a listán.

Szintén ott van az adatbázisban Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta elnöke, és mellette még legalább két másik elődje is. Érdemes még megemlíteni Szemerey Szabolcs nevét is, aki a KEDO Zrt. elnöke. Ezt a céget az MNB egyik alapítványa hozta létre, és a kecskeméti egyetem fejlesztéséért felelős. Szemerey amúgy a kecskeméti polgármester férje és Matolcsy György jegybankelnök másodunokatestvére.

A Nemzetbiztonsági Bizottság előtt

„Amint olvastam a cikküket, hogy az adatbázisban magyarok is szerepelnek, azonnal írtam az Alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő Pintér Sándornak és az Információs Hivatalélt felelős Szijjártó Péternek, mondta Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke a Szabad Európának. „A kérdéseimre nem kaptam választ írásban, de a Nemzetbiztonsági Bizottság keddi ülésén képviseltette magát mindkét szerv. Miután egyeztettem a bizottság tajgaival, tájékoztatást kértem mind az Alkotmányvédelmi, mind az Információs Hivataltól”.

A jelen háborúit a közösségi médiában vívják, a jövő a génfegyvereké

Az adatgyűjtést végző Zhenhua Data ugyan magáncég, de elemzők szerint egyértelműsíthető, hogy kapcsolatban áll a kínai Állambiztonsági Minisztériummal és a hadsereggel is. Ráadásul a cég nem csak adatgyűjtéssel foglalkozik. A Szabad Európa birtokába került – mára törölt – cikkeik olyan témákat ölelnek fel, mint a közösségi médián keresztüli hadviselés, a nyomkövetés vagy éppen a génfegyverek.

Több hazafias, a Kínai Kommunista Pártot éltető bejegyezés mellett a legtöbb birtokunkba került írás a nyílt forrású hírszerzéssel foglalkozik. Ez annak fényében nem meglepő, hogy ez a Zhenhua fő profilja, és a kiszivárgott adatbázis jelentős része is OSINT-re épül.

„Manapság a hírszerzés egyre kevésbé jelenti azt, hogy egy idegen ország sötét sikátorában kell találkozni egy ügynökkel. Sokkal inkább történik az, hogy egy kivilágított irodában ül valaki a számítógépe előtt, és a nyílt interneten kutat” - mondta a Szabad Európának korábban nyilatkozó szakértő.

Több cikk foglalkozott azzal, hogy miként lehet hasznos információkhoz jutni a közösségi oldalakról.

Miután nyáron a Twitter törölte 170 ezer kínai felhasználó fiókját, a Zhenhua külön cikket szentelt annak, miként lehet elkerülni, hogy a Twitter eltűntesse valaki fiókját. Kínában tiltva van a Twitter – a propagandaterjesztés miatt törölt fiókok gazdái így nagy valószínűséggel állami alkalmazottak lehettek.

A közösségi média a modern hadviselés egyik fontos terepe.

Totális megfigyelés
Totális megfigyelés

A Zhenhua szerint alapvetően pszichikai hadviselésről van szó. Az emberek viselkedését leginkább akkor lehet befolyásolni, ha az érzelmeikre hatunk, írja a szerző, és fel is sorolja, melyik a három leghatékonyabb módszer az emberek manipulációjára: a gyűlöletkeltés, a félelemkeltés és a reménykeltés.

Külön bejegyzés ismerteti azt a kutatást, hogy milyen a totális megfigyelés, ami elől nem lehet elbújni. Ha sikerül egy helyiségbe kerülni a célszeméllyel, akkor be tudják gyűjteni a biometriai azonosítóit (arc, hang stb.), valamint mobiltelefonjának egyedi azonosítóit. Ez már elegendő ahhoz, hogy a megfelelő eszközök birtokában bármikor bárhol megtalálják azt az embert.

Több cikk is azt latolgatja, milyen fegyvereket vethetnek be a jövő háborújában. Ilyen lehet a génfegyver. Amint egyre jobban megismerik a humán genomot, úgy – elméletben – lehetővé válhat olyan károkozó kifejlesztése, ami bizonyos etnikai csoportokra nem veszélyes, másokra viszont halálos lehet.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG