Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb kínai várost zárnak le a koronavírus miatt


Gaocseng körzetben élő falusiakat telepítenek át egy központi karanténba, 2021. január 11-én.
Gaocseng körzetben élő falusiakat telepítenek át egy központi karanténba, 2021. január 11-én.

Bár a hivatalos esetszám nagyon alacsony Kínában, többmilliós városokat zártak le a napokban, és tízezreket szállítanak át központi karanténba.

Kínában a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden 55 új koronavírusos esetet jelentett, írja a Reuters. Ez nagyjából a fele a hétfőn jelentett 103-nak, de így is lezártak egy 4,9 milliós várost, Langfangot.

Egészen pontosan otthoni karantént rendeltek el a városban mindenkinek, és tömeges tesztelésbe is fogtak. Az 55 új esetből 40-et ugyanis Hopej tartományból jelentettek, ide tartozik Langfang is. A nagyjából 78 milliós Hopej tartomány egyébként Pekinget öleli körül.

A tartomány fővárosát, a 11 milliós Sicsiacsuangot már korábban lezárták a hatóságok. Lezártak egyes autópályalehajtókat is a városba, és visszafordítják a városba érkezőket.

A Sicsiacsuanggal szomszédos, 3,4 milliós Sincsong város pedig a kötelező teszteken túl is mindenkit letesztel, aki Hupej felől érkezik. A napokban Vuhanban is járt két fertőzött hupeji, itt a hatóságok kontaktkutatást jelentettek be.

A kínai állami média azt is elárulta, hogy a tartományon belül Gaocseng körzetből, 12 faluból nagyjából 20 ezer embert központosított karanténba telepítenek ki.

Kínában egyébként jelenleg 87 591 regisztrált megbetegedést tartanak nyilván, 4634 haláleset mellett.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG