Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínába utazik októberben Orbán Viktor, az elnök-pártfőtitkár hívta meg


Orbán Viktor Hszi Csin-Ping kínai elnökkel Pekingben 2019. április 25-én
Orbán Viktor Hszi Csin-Ping kínai elnökkel Pekingben 2019. április 25-én

Az utazásról először – még közelebbi időpont nélkül – Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Kínai Tagozatának elnöke beszélt a 134. kantoni vásár alkalmából rendezett sajtótájékoztatón, majd Havasi Bertalan megerősítette az utazást, amely októberben lesz. Nádasi Tamás a Privátbankár beszámolója szerint úgy fogalmazott: cél, hogy Magyarország Kína európai hídfőállása legyen.

Nádasi Tamás a Privátbankár beszámolója szerint egyebek között arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy „a háború ellenére is töretlen a magyar–kínai kapcsolatok fejlődése. Úgy látjuk, átrendeződik a világ geopolitikai térképe, új világrend van kialakulóban, erős kínai pozícióval.”

Magyarország szerinte szeretne Kína európai hídfőállása lenni. A kínai nagyvállalatok már fontos célországnak tekintik hazánkat, és a kormány szeretné, ha minél több magyar vállalkozás szerephez jutna a két ország kapcsolatrendszerében. Nádasi Tamás hozzátette: ehhez nyújthat segítséget, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping meghívására a közeljövőben Kínába utazik.

A gazdasági hírportál megkeresésére Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke megerősítette: a kínai elnök meghívta Orbán Viktort Pekingbe. Októberi programja során a kormányfő részt vesz a Belt and Road Initiative (BRI) konferencián. A BRI idén tízéves, az infrastrukturális beruházásokra építő projekt célja Kína globális befolyásának növelése.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG