Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínai nagykövetség szerint a kínaiak ellen irányult a hétvégi tüntetés


A Kínai Népköztársaság nagykövetsége a terézvárosi Városligeti fasor 22-ben
A Kínai Népköztársaság nagykövetsége a terézvárosi Városligeti fasor 22-ben

A kínai nagykövetség szóvivője látott már tüntetéseket, a Fudan-projekt elleni mégis meglepte, és több elemét a hazája elleni támadásnak érezte. A Fidesz belemenne egy budapesti népszavazásba, de inkább a választások után – addigra lesznek készen a tervek Gulyás Gergely szerint.

„A kínaiak és azok, akik már jártak Kínában vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy megítéljék Kína politikai rendszerét, fejlődési útját és eredményeit”

– írta a kínai nagykövetség a hétvégi tüntetésről Facebook-felületén. Június 5-én, szombaton ugyanis hosszú idő után komoly tüntetés volt Budapesten.

Szombaton jelentős tüntetés volt

A tüntetés a Ferencvárosba tervezett Diákváros megépítése mellett és a lényegében a helyére tervezett kínai Fudan Egyetem építése és közpénzes finanszírozása ellen zajlott, a résztvevők pedig megtöltötték a Kossuth teret.

„Egy világ választ el bennünket, amikor demokráciáról, emberi jogokról van szó”, de nem a kínai emberek és nem Kína ellen tüntetnek – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Kossuth téri tiltakozáson. Szerinte a Fidesz „erkölcsi öngyilkossága” az egész Fudan-ügy, és kiállt a Diákváros mellett.

Baranyi Krisztina kerületi polgármester is a Diákváros mellett szólalt fel, és szintén elítélte a Fudan-projektet.

„Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkön építi meg”

– mondta a ferencvárosi polgármester. A tüntetésen számos ellenzéki politikus felszólalt még, és a magyar közmédia is beszámolt róla.

Ha kínai egyetem épül, a Dalai Láma utcán lehet odajutni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:22 0:00

Arra járt a szóvivő, a nevetés döbbenetbe fordult

A kínai nagykövetség részéről nem a nagykövet reagált, hanem „a nagykövetség sajtószóvivőjének hangját” ismertették, a Politikai és Sajtóosztály vezetője egyébként a honlapjuk szerint pedig Liu Zsenhua.

A leírás szerint a szóvivő gyakran jár gyermekeivel a Városligetbe, most is így tett, és azt látta, hogy az emberek boldogok és újra nevetnek, ahogy járvány lecseng. A hétvégén viszont a Hősök terénél tüntetőkbe botlottak. A szóvivő leírása szerint az évek során hozzászokott az ilyesmihez, ami a helyiek szerint a véleménykifejezés módja.

Amikor este bekapcsolta a tévét, nagyon megdöbbente a főpolgármester beszéde és egyes tüntetők transzparensei.

„Fényes nappal nem illik kritizálni egy másik ország belügyeit”, különösen olyan szavak kíséretében, mint a „Tienanmen téri tüntetések”, „demokrácia” vagy „emberi jogok és értékek”. A szóvivő szerint ezzel Kínát és a kínai embereket gyalázták, hiába állította az ellenkezőjét Karácsony Gergely. Mindezt pedig a közelmúltban átnevezett ferencvárosi utcák nevei is jelzik.

A szóvivő szerint a kínaiak és azok, akik jártak már Kínában tudják a legjobban megítélni a kínai politikai berendezkedést.

Emellett tanácsokkal látta el Karácsony Gergelyt, egyrészt hogy „legyen jó polgármester”, tegye azt, ami a polgármesterek feladata. Másrészt legyen objektív és racionális, ne engedje, hogy elragadják a „saját önző érdekei”. Harmadrészt pedig maradjon úriember.

A kínai külügy bízik a baráti viszony fennmaradásában

Hétfőn a kínai külügyminisztérium is reagált az eseményekre.

„Reméljük, hogy a magyarországi releváns szereplők objektív, racionális és tudományos hozzáállást tanúsítanak”

– közölte Vang Venbin külügyi szóvivő az AP szerint. A kínai külügy abban is bízik, hogy fennmarad a két ország közti általános baráti viszony.

Gulyás szerint lehet népszavazás, csak nem most

Gulyás Gergely szerint a kormány támogatja, hogy a budapestiek népszavazással döntsék el, jó ötlet-e a Fudan-projekt. De ez szerinte csak a választások után lehetséges, mert még nincsenek eléggé készen a tervek, ezért szerinte nincs miről vitatkozni.

„Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk”

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek hétfőn.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG